Orkest van het Oosten

A A A print
‘Geïnspireerde muziek, uitgevoerd met liefde en overtuiging: Mendelssohn en Orkest van het Oosten op hun best.’ Lovende woorden, niet uit een regionale krant, zelfs niet uit een landelijk dagblad, maar gepost op het wereldwijde web door Michael Gast, op dat moment hoornist in een van de beroemdste orkesten ter wereld, de New York Philharmonic. Het internationaal vermaarde muziekblad Gramophone zette diezelfde Mendelssohn-cd bij de beste tien opnamen van mei 2013. 

Wat in de jaren dertig van de vorige eeuw begon als streekensemble is nu bekend van Shanghai tot Manhattan. Die artistieke ontwikkeling weerspiegelt zich ook in de naam: het Twents Kamerorkest groeide – tegen alle financiële stormen in – uit tot onder meer Overijssels Philharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten en tenslotte Orkest van het Oosten .  

Stevig verankerd in Overijssel waagde het orkest de afgelopen jaren de sprong naar internationaal niveau. Chef-dirigent Jan Willem de Vriend en zijn voorganger Jaap van Zweden speelden daar – ieder op zijn eigen manier – een belangrijke rol in. En die grote sprong voorwaarts bleef niet onopgemerkt in de wereld. Zo maakte het orkest een grote tournee door China in 2013 en toont het regelmatig zijn gezicht elders in Nederland en Europa. 

De cd-box met alle symfonieën van Beethoven kreeg overal lof toegezwaaid. ‘Alles tintelt, staat in vuur en vlam. Een schitterende orkestklank’, schreef Klassieke Zaken. De opnamen op het label Challenge Classics zetten Orkest van het Oosten en dirigent Jan Willem de Vriend definitief op de wereldkaart. ‘Innemend fris en levendig’, oordeelde Gramophone over de Eerste Symfonie van Mahler. En het blad Luister concludeerde na de Beethovencyclus: ‘Niet alleen het oosten, maar heel Nederland kan trots zijn op zo’n ensemble.’

‘Muziek woont niet in landen of musea, zoals schilderijen en beeldhouwwerken’, zei de Franse componist Henri Rabaud. Voor Mozart en Beethoven hoef je niet naar Salzburg of Wenen, wilde hij maar zeggen. Die kun je overal beluisteren, ook in Overijssel. 

Orkest van het Oosten speelt elk seizoen zo’n 25 concertprogramma’s en andere producties, onder leiding van chef Jan Willem de Vriend en verschillende gastdirigenten. De musici uit het orkest vormen ook nog kleinere gezelschappen. 

Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.