De Vriend en zijn Helden: NTR Podium

De Vriend en zijn Helden: NTR Podium

A A A print
De Vriend en zijn Helden: NTR Podium
29-05-2012

‘Muziek is er altijd, muziek vergezelt ons op de weg van kind naar volwassene, van de wieg tot het graf.’ Deze uitspraak van popster Paul Simon typeert de nieuwe 4-delige NTR Podium-serie over de kracht en macht van muziek. Centraal staan dirigent Jan Willem de Vriend en de musici van zijn Symfonieorkest. De serie werd op zondag 6, 13, 20 en 27 mei uitgezonden bij NTR Podium op Nederland 2.


Aflevering 1: Hoe word je Musicus?
De Vriend repeteert drie pianoconcerten van Mozart met Lucas en Arthur Jussen. Hij spreekt met de succesvolle broers over hun muzikale opvoeding en vertelt over de relatie van Mozart met zijn vader Leopold. Ook de musici van het orkest gaan in op de beslissende rol van ouders en docenten op de weg naar een professionele carrière. (Regie: Jan Kelder)

Aflevering 2: Muziek als troost
De tweede aflevering in de vierdelige NTR-tv-serie ‘De Vriend en zijn helden’ over chef-dirigent Jan Willem de Vriend en Orkest van het Oosten heeft als thema ‘Muziek als troost’. Kan muziek troost bieden op moeilijke momenten in het leven? Aan bod komen onder meer de Rococo-variaties van Tsjaikovski, de Water Music van Händel en celliste Quirine Viersen.

Aflevering 3: Presteren onder druk
De derde aflevering in de vierdelige NTR-tv-serie ‘De Vriend en zijn helden’ over chef-dirigent Jan Willem de Vriend en Orkest van het Oosten heeft als thema ‘Presteren onder druk’. De fysieke en mentale conditie van een musicus moet optimaal zijn om een topprestatie te kunnen leveren. In deze aflevering vertellen musici hoe ze elke dag presteren onder druk. Jan Willem de Vriend belicht de levens van componisten Mahler en Mendelssohn, die getekend werden door prestatie en ambitie.

Aflevering 4: Hemelse klanken
De laatste aflevering in de vierdelige NTR-tv-serie ‘De Vriend en zijn helden’ over chef-dirigent Jan Willem de Vriend en Orkest van het Oosten heeft als thema ‘Hemelse klanken’. ‘God heeft heel veel aan Johann Sebastian Bach te danken’, is een niet altijd begrepen uitspraak van de Roemeense filosoof Corian. De Vriend en zijn musici vertellen over hun passie voor Bach.

Voor meer informatie over NTR Podium: www.ntrpodium.nl


Over de serie
Presentator en dirigent Jan Willem de Vriend vertelt in de serie over het leven van enkele van zijn favoriete componisten en over zijn aanpak als hij de muziek van zijn helden dirigeert. Aan de hand van het leven en de persoonlijkheid van deze componisten worden thema’s als prestatiedrang, muziek als troost en goddelijke klanken verbeeld en verwoord door musici van Orkest van het Oosten . Regisseur Jan Kelder: ‘De musici van Orkest van het Oosten en hun dirigent spreken prachtig over de moeilijke weg die je moet afleggen om musicus te worden, over hun angst om fouten te maken, over de troostende werking van muziek en over de goddelijke klanken van Bach.’

NTR Podium
NTR Podium vertelt verhalen over mensen uit de wereld van klassieke muziek, opera en dans. Het programma biedt een kijkje in de keuken van het repetitieproces van muziek- of dansuitvoeringen. Er wordt gepraat met makers en liefhebbers die één ding gemeen hebben: allen hopen op dat ene moment dat alleen op een podium te beleven is. Het moment dat alles samenvalt. NTR Podium toont hoe men in de muziek streeft naar het hoogste: de perfecte uitvoering.Aflevering 4: Hemelse klanken
Aflevering 3: Presteren onder druk
Aflevering 2: Muziek als troost
Aflevering 1: Hoe word je musicus?
speel videoTrailer NTR Podium aflevering 1

Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.