The Planets

The Planets

Spektakel voor groot orkest
Dirigent:  Thomas Sanderling.i.s.m. Het Gelders Orkest
Orkest van het Oosten
print
entree
Programma:
Joseph Haydn - Ouverture ‘Die Schöpfung’
Claude Debussy - Drie nocturnes
Gustav Holst - The Planets

De Concert Entree wordt verzorgd door Jeroen Swarte


Een van de meest spectaculaire orkestwerken aller tijden: ‘The Planets’ van Gustav Holst, voor groot orkest en vrouwenkoor. Zeven portretten van planeten en hun astrologische betekenis, zoals ‘Venus, the bringer of peace’,  ‘Uranaus, the Magician’ en de bekendste (ook als filmmuziek) ‘Mars, the bringer of war’.

Voor de orkestrale kracht en pracht die Gustav Holst voorschrijft is nogal wat nodig. Daarom brengen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten samen de extra grote orkestbezetting op de been, versterkt met een vrouwenkoor. 

Ruim een eeuw eerder richtte ook Haydn zijn blik omhoog voor inspiratie: hij schreef zijn oratorium ’De schepping’ en liet die beginnen met een schokkend moderne ouverture: de geraffineerde muzikale verbeelding van het niets, van chaos.

In zijn Nocturnes, geïnspireerd op impressionistische schilderijen, schildert Debussy met klank, zoals tot dan toe nog nooit inde concertzaal gehoord: we horen wegglijdende wolken, dansende stofdeeltjes, lachende godinnen en maanbeschenen golven.

Ook interessant: The Planets in woord, beeld en muziek door astrofysicus Vincent Icke & Orkest van het Oosten i.s.m. Het Gelders Orkest
Ga mee op reis langs de planeten uit het heelal. Astrofysicus en kunstenaar Vincent Icke, bekend van o.a. De Wereld Draait Door, en het orkest gidsen u met veel passie in woord, beeld en muziek door de prachtige wereld van ons zonnestelsel. Ickes ‘microcolleges’ worden geflankeerd door muziek van The Planets. 
Klik hier voor meer informatie.

The Planets HGO en OvhO 5 mei 2017
The Planets, Dorothea Mertin Highlight
The Planets, Hans Hilferink Highlight
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.