The Planets

The Planets

Spektakel voor groot orkest
Dirigent:  Thomas Sanderling.i.s.m. Het Gelders Orkest
Orkest van het Oosten
print
entree
Programma:
Joseph Haydn - Ouverture ‘Die Schöpfung’
Claude Debussy - Drie nocturnes
Gustav Holst - The Planets

De Concert Entree wordt verzorgd door Jeroen Swarte


Een van de meest spectaculaire orkestwerken aller tijden: ‘The Planets’ van Gustav Holst, voor groot orkest en vrouwenkoor. Zeven portretten van planeten en hun astrologische betekenis, zoals ‘Venus, the bringer of peace’,  ‘Uranaus, the Magician’ en de bekendste (ook als filmmuziek) ‘Mars, the bringer of war’.

Voor de orkestrale kracht en pracht die Gustav Holst voorschrijft is nogal wat nodig. Daarom brengen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten samen de extra grote orkestbezetting op de been, versterkt met een vrouwenkoor. 

Ruim een eeuw eerder richtte ook Haydn zijn blik omhoog voor inspiratie: hij schreef zijn oratorium ’De schepping’ en liet die beginnen met een schokkend moderne ouverture: de geraffineerde muzikale verbeelding van het niets, van chaos.

In zijn Nocturnes, geïnspireerd op impressionistische schilderijen, schildert Debussy met klank, zoals tot dan toe nog nooit inde concertzaal gehoord: we horen wegglijdende wolken, dansende stofdeeltjes, lachende godinnen en maanbeschenen golven.

Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.