Orkest van het Oosten

A A A print

In de dertiger jaren van de vorige eeuw geeft een amateurorkestje, onder leiding van de vioolleraar Victor van Riemsdijk, één keer per jaar op Villa Schuttersveld in Enschede een concert. De cellist in dit orkest, Klaas de Rook, sticht in 1933 het ‘Twents Kamer Orkest’ (TKO). Nog steeds een amateurorkest van zo’n 35 musici, dat op 10 januari van dat jaar geeft zijn eerste concert geeft. Onder de bezielende leiding en directie van De Rook ‘professionaliseert’ het TKO en geeft het orkest steeds vaker concerten ook buiten de regio. In 1947 wordt de naam van het orkest veranderd in ‘Twents Philharmonisch Orkest’ en in 1951 naar het ‘Overijssels Philharmonisch Orkest’. Het orkest wordt nog steeds particulier gefinancierd. Het orkest krijgt in 1954 financiële steun van de lokale overheden en de rijksoverheid, en verwerft de beroepsstatus.
 
Dan gaat het snel. Het aantal musici groeit in 1957 naar ruim zeventig en naast de vele concerten in de hele provincie Overijssel wordt ook de begeleiding verzorgd voor het in Enschede gevestigde ‘Opera Forum’. Per seizoen worden 130 tot 150 optredens nodig geacht om het bestaan van het orkest te rechtvaardigen.

Chef-dirigenten
De eerste chef-dirigent van het Overijssels Philharmonisch Orkest is Yvon Baarspul. Na hem zullen vele gast- en chef-dirigenten volgen. Onder hen minder en zeer bekende namen als Jan Brussen, David Zinman, Paul Hupperts, Robert Wagner, Hein Jordans, Edo de Waart en Terence Lovett, Andre Vandernoot, Hans Vonk, Libor Pesek, Yoav Talmi, Bogo Leskovic, Lucas Vis, Maarten Smit, Hubert Soudant, Roberto Benzi, Gerard Oskamp, Roelof van Driesten, August Haltmayer, Richard Dufallo, Corneliu Dumbraveanu, Frans Brüggen, Jean Pierre Rampal, Jan Stulen, Kees Bakels, Ronald Zollman, Elyakum Shapirra, Tilo Lehmann en Gabriëlle Bellini.
 
Fusie in jaren '80
Bezuinigen zijn van alle tijden en in de jaren ‘80 van de vorige eeuw moeten buikriemen worden aangehaald. Dit dwingt het Overijssels Philharmonisch Orkest en Opera Forum in 1983 te fuseren. Het contract met de danmalige chef-dirigent Hein Jordans wordt verbroken, een twintigtal musici wordt ontslagen en de ‘Ph’ van ‘Philharmonisch’ in de naam, wordt een ‘F’. Elyakum Shapirra wordt de chef-dirigent van het orkest. Met zes opera’s en grote symfonische werken van Mahler, Richard Strauss en Bruckner wordt ambitieus ingezet op de toekomst. Het afwisselend spelen in de bak en op het podium blijkt wereldwijd een uniek concept te zijn.
 
Jaap van Zweden
Kunstenplannen, bezuinigingen en herstructureringen blijven het orkest en de opera achtervolgen en telkens weten beide binnenboord te blijven. Als in 1995 Jaap van Zweden zijn opwachting maakt als chef-dirigent, neemt het dan geheten ‘Orkest van het Oosten’ een grote vlucht. De ambitie wordt waargemaakt van een ‘kwaliteitssymfonieorkest op zéér hoog niveau’. Volle zalen en (inter)nationale roem vallen het orkest ten deel. Vanaf 2000 wordt geconcerteerd in heel Nederland en in het buitenland onder de naam ‘The Netherlands Symphony Orchestra’.
 
Jan Willem de Vriend
Als Jaap van Zweden het orkest verlaat, nemen verschillende gastdirigenten de honneurs tijdelijk waar. Onder hen ook Jan Willem de Vriend.  Deze laat een zeer bijzondere indruk achter en per 1 september 2006 wordt hij benoemd als Artistiek Leider en Chef-dirigent van het orkest. Onder de labels ‘Challenge Classics’ en ‘CPO’ worden internationaal gelauwerde cd-opnamen gemaakt.
 
Grote furore maak het orkest, in samenwerking met het Gelders Orkest, met de integrale uitvoering van Wagner’s ‘Ring des Nibelungen’ in 2009, onder de directie van Ed Spanjaard.
 
Mettertijd ontspruit aan het orkest een aantal gespecialiseerde ensembles. Van klassiek, barok, licht klassiek tot jazz. ‘Baroque Academy of the Netherlands Symphony Orchestra’ (BANSO), ‘Brass’, ‘Valerius Ensemble’, ‘Het Kamerorkest’ en ‘Lite’ bespelen de diverse doelgroepen. Omdat de liefde en het gevoel voor klassieke muziek al vroeg in het leven moeten kunnen wortel schieten, beschouwt het Orkest van het Oosten educatie als een zeer belangrijke onderdeel van zijn takenpakket. Een gespecialiseerde afdeling van het orkest ontwikkelt speciale programma’s en concerten voor basis- en middelbare scholen.
 
Ed Spanjaard
In de jaren 2015 en 2016 komt het orkest in zwaar weer en wordt er ingrijpend gereorganiseerd. In afgeslankte vorm maar met vertrouwen, zet het Orkest van het Oosten koers naar de toekomst. In 2017 neemt Jan Willem de Vriend afscheid als chef-dirigent en wordt hij opgevolgd door Ed Spanjaard. Spanjaard moet het fundament leggen voor de intensieve samenwerking met Het Gelders Orkest en dat doet hij met verve. De band tussen Ed Spanjaard en het orkest bestaat al jaren. Ze kennen elkaar sinds 1996 toen ze samenwerkten in de operaproductie Don Carlo van de Nederlandse Reisopera. Vele muzikale hoogtepunten volgen, zoals de eerder genoemde Der Ring des Nibelungen-cyclus. “We zijn met elkaar opgegroeid”, karakteriseert Ed Spanjaard zijn relatie met het Orkest van het Oosten.
 
Spanjaards voorliefde voor Frans repertoire en hedendaagse Nederlandse composities verbreedt het artistieke profiel van het orkest. In seizoen ‘17/’18 brengt het Orkest van het Oosten onder zijn leiding bijvoorbeeld het indrukwekkende Unificazione (Eenwording) van de Koerdische Nederlander Hawar Tawfiq (1982) ten gehore. Ook ontvangt het orkest lovende kritieken op de wereldpremière van de opdrachtcompositie ‘Spelingen voor harp en orkest’ van Wilbert Bulsink (1983). Ook in seizoen ‘18/’19 laat Ed Spanjaard het publiek kennismaken met gloednieuw werk van Nederlandse componisten, waaronder een wereldpremière van Bart Visman. Met het oog op de naderende fusie met Het Gelders Orkest nemen het Orkest van het Oosten en Ed Spanjaard aan het einde van seizoen '18/'19 afscheid van elkaar. 

Phion, orkest van Gelderland en Overijssel
Op 1 september 2019 fuseert het Orkest van het Oosten met Het Gelders Orkest. Vanaf seizoen 2020-2021 opereert de nieuwe organisatie onder de naam Phion, orkest van Gelderland & Overijssel. Phion wil zoveel mogelijk mensen bereiken met live symfonische muziek. Het orkest biedt een grote variëteit in muzikale programma’s met als doel te vernieuwen en te verrassen. Phion, orkest van Gelderland & Overijssel zoekt nadrukkelijk het publiek op, binnen en buiten de concertzalen. Bij Phion valt voor iedereen iets te ontdekken.

Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.