head

De Musici van Orkest van het Oosten

Het Orkest
Selecteer een instrumentengroep
Dirigent

Eerste viool
Tweede viool
Altviool
Cello
Contrabas

Harp
Piano / Celesta
Pauken / slagwerk

Klarinet
Hobo
Fluit
Fagot

Hoorn
Trompet
Tuba
Trombone

musici grid musici grid
Inge  Bergenhuizen
Inge Bergenhuizen Eerste viool
Ikzelf heb van jongs af aan een grote voorliefde gehad voor orkestspel. Mijn ouders (beide musici) namen me al op jonge leeftijd mee naar concerten en ik raakte gefascineerd door de klank van de viool in het orkest. Deze fascinatie bleef, waardoor ik in veel orkesten heb mogen meespelen; .. Lees meer »

Ikzelf heb van jongs af aan een grote voorliefde gehad voor orkestspel. Mijn ouders (beide musici) namen me al op jonge leeftijd mee naar concerten en ik raakte gefascineerd door de klank van de viool in het orkest. Deze fascinatie bleef, waardoor ik in veel orkesten heb mogen meespelen; van het plaatselijke strijkorkestje voor muziekschoolleerlingen tot het European Union Youth Orchestra en professionele orkesten.
Ik ben geboren en getogen in Maastricht, waar ik vanaf 6 jaar oud mijn eerste vioollessen kreeg. Ik wist al vanaf jonge leeftijd dat ik violiste wilde worden. Na het behalen van mijn VWO-diploma verhuisde ik dan ook naar Amsterdam, waar ik gestudeerd heb bij Kees Koelmans (tijdens mijn Bachelor) en later bij Liviu Prunaru, bij wie ik in 2016 mijn Master diploma behaalde.

Tijdens mijn studie is ook een liefde voor kamermuziek ontstaan. Naast het spelen in het orkest, speel ik vaak samen met mijn broer Wouter (pianist), en speel ik eerste viool in het Alacris Kwartet.
Hoewel een eerste week als jong lid van een professioneel orkest natuurlijk erg spannend is, heb ik al ontzettend genoten bij het Orkest van het Oosten, en heb ik onwijs veel zin in de mooie programma's die nog komen gaan!

Tutti 1e violist
Marie-Thérèse Herrman
Marie-Thérèse Herrman Eerste viool
Marie-Thérèse Herrman, geboren in Gouda, begon met vioolspelen op haar achtste, nadat ze al een paar jaar pianolessen had. Op haar twaalfde speelde ze voor het eerst mee in een amateurorkest en werd hier zo door gegrepen, dat ze op dat moment wist, dat ze violist in een symfonieorkest wilde worden. .. Lees meer »

Marie-Thérèse Herrman, geboren in Gouda, begon met vioolspelen op haar achtste, nadat ze al een paar jaar pianolessen had. Op haar twaalfde speelde ze voor het eerst mee in een amateurorkest en werd hier zo door gegrepen, dat ze op dat moment wist, dat ze violist in een symfonieorkest wilde worden. Zo geschiedde! Na voltooiing van haar vioolstudie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Kati Sebestyén werd zij violist in het Orkest van het Oosten.

Vanaf 1986 maakt Marie-Thérèse deel uit van de eerste vioolgroep.

Zij speelt ook kamermuziek o.a. in het Valeriusensemble.

Cordula Kocian
Cordula Kocian Eerste viool
Zes jaar is Cordula Kocian als ze voor het eerst op een viool speelt. Dit viel zo in de smaak dat ze graag naar de vioolklas van Jost Witter wilde. Op haar veertiende wordt Cordula aangenomen en vertrekt ze naar Weimar. Ze vervolgt haar studie in Bern bij Igor Ozim .. Lees meer »
Zes jaar is Cordula Kocian als ze voor het eerst op een viool speelt. Dit viel zo in de smaak dat ze graag naar de vioolklas van Jost Witter wilde. Op haar veertiende wordt Cordula aangenomen en vertrekt ze naar Weimar. Ze vervolgt haar studie in Bern bij Igor Ozim en in Berlijn in de soloklas van Ulf Wallin van het Cherubini kwartet. Cordula is tijdens haar studie prijswinnaar bij Jugend Musiziert en rondt haar studie af met masterclasses bij Wolfgang Marschner.

Al vrij snel voelt Cordula zich aangetrokken tot kamermuziek. Daarom is Cordula 15 jaar lid geweest van het Faust Quartett, waarmee ze over de hele wereld concerten gaf en talrijke radio- en CD-opnames maakt. Gedurende deze periode wint het kwartet verschillende prijzen, zoals het Paolo Borciani Wettbewerb, het Concours International de Bordeaux en het gerenommeerde Internationale Musikwettbewerb van de ARD.
Roelof de Lange
Roelof de Lange Eerste viool
De eerste ervaring met een orkest heeft Roelof de Lange al op jonge leeftijd in het Frysk jeugdorkest. Hij speelt daar vanaf zijn negende op de viool. Roelof verlaat Friesland om in Groningen te beginnen aan een universitaire studie, maar de muziek blijft trekken. Hij verandert van studie en rond .. Lees meer »
De eerste ervaring met een orkest heeft Roelof de Lange al op jonge leeftijd in het Frysk jeugdorkest. Hij speelt daar vanaf zijn negende op de viool. Roelof verlaat Friesland om in Groningen te beginnen aan een universitaire studie, maar de muziek blijft trekken. Hij verandert van studie en rond daar uiteindelijk het conservatorium af.

In 1992 wordt Roelof aangenomen bij het toenmalige Forum Filharmonisch. Naast het orkest is hij geregeld betrokken bij het Kamerorkest en speelt hij sporadisch strijkkwartet en pianotrio. Roelof is al geruime tijd actief in de vakbond voor musici, FNV-kiem.
Dorothea Mertin
Dorothea Mertin Eerste viool
Muziek is Dorothea Mertin met de paplepel ingegoten. Met een vader die cello speelt en een moeder die pianiste is, is het niet vreemd dat ze al op jonge leeftijd een instrument bespeelt. Dorothea kiest voor een viool. Gedurende haar schooltijd heeft ze vioollessen bij Manfred Spies, violist van het .. Lees meer »
Muziek is Dorothea Mertin met de paplepel ingegoten. Met een vader die cello speelt en een moeder die pianiste is, is het niet vreemd dat ze al op jonge leeftijd een instrument bespeelt. Dorothea kiest voor een viool. Gedurende haar schooltijd heeft ze vioollessen bij Manfred Spies, violist van het Staatstheater Stuttgart. Daarnaast speelt ze regelmatig in verschillende orkesten, zowel klassieke als lichte muziek.

Als Dorothea klaar is met de middelbare school besluit ze om muziek te gaan studeren aan de Musikhochschule in Mannheim en Wurzburg. Ze krijgt les van Prof. E. Prokop en Prof. C. von der Goltz. Dorothea is geboren in Berlijn-Spandau maar woont al vele jaren in Enschede. Sinds 1989 speelt Dorothea eerste viool in het Orkest van het Oosten.
Athena Norcia
Athena Norcia Eerste viool
Op jonge leeftijd begon de muziek een belangrijke rol te spelen in het leven van Athena Norcia. Samen met haar zus speelt ze dan de grammofoonplaat van South Pacific helemaal grijs. Zelf begint Athena met het spelen van piano en ze stapt op haar negende over naar de viool. Edmund .. Lees meer »
Op jonge leeftijd begon de muziek een belangrijke rol te spelen in het leven van Athena Norcia. Samen met haar zus speelt ze dan de grammofoonplaat van South Pacific helemaal grijs. Zelf begint Athena met het spelen van piano en ze stapt op haar negende over naar de viool. Edmund Weingart begint haar les te geven als ze elf jaar oud is.

Op de Manhattan School of Music studeert Athena bij Raphael Bronstein (leerling van Leopold Auer) en Ariana Bronne. Ze gaat daar weg met twee diploma’s op zak voor uitvoerend musicus. Haar internationale carrière begint Athena bij Orquesta Sinfonica del Estado de Mexico, gevolgd door Orquesta Sinfonica de Xalapa, Sacramento Symphony en nu in Orkest van het Oosten .

Naast het spelen bij Orkest van het Oosten werkt ze als freelancer bij SF Symphony, SF Opera, SF Ballet, SF Chamber Symphony, Oakland Chamber Symphony en Stern Grove.
Michael Rein
Michael Rein Eerste viool
Aken is de plek waar de muzikale wortels van Michael Rein liggen. Zijn leven is gekenmerkt door grenzeloosheid. Geboren in Duitsland, gestudeerd in Stuttgart, Freiburg, Essen en Londen en nu woonachtig in Nederland. Zeven jaar is Michael als hij zijn eerste vioolles krijgt. Na de middelbare school zet hij .. Lees meer »

Aken is de plek waar de muzikale wortels van Michael Rein liggen. Zijn leven is gekenmerkt door grenzeloosheid. Geboren in Duitsland, gestudeerd in Stuttgart, Freiburg, Essen en Londen en nu woonachtig in Nederland.

Zeven jaar is Michael als hij zijn eerste vioolles krijgt. Na de middelbare school zet hij zijn vioolstudie voort in Stuttgart en Freiburg waar hij les had van onder andere Magdalena Rezler en Hansheinz Schneeberger. Daarna volgde Michael de Advanced Solo Studies aan de Guildhall School in Londen bij Yfrah Neaman.

Gedurende zijn studie speelt Michael in de Jungen Deutschen Philharmonie en het internationale studentenorkest Shira in Israel. Hij speelde als stagiair bij de Stuttgarter Philharmoniker en ook als remplacent bij het Kölner Gürzenich-Orchester en het Sinfonieorchester Wuppertal.

In 2004 begint hij bij Orkest van het Oosten en wordt direct lid van het Valerius-Ensemble. Hij was mede-oprichter en artistiek leider van het in 2006 opgerichte Kamerorkest "Sinfonietta Aurora". In het Museum Twentse Welle (nu Museumfabriek) organiseerde hij twee seizoenen een innovatieve serie van nachtconcerten die dwarsverbanden met de museumcollectie en andere kunstvormen legde. 

Deze ervaring is de opmaat voor een nieuw muzikaal avontuur, Michael legt zich toe op orkestdirectie. Hij begint als vaste dirigent van het Euregio-Sinfonieorchester Ahaus en besluit om het vak ook op Conservatoriumniveau te studeren. Onder zijn docenten op het Conservatorium in Maastricht zijn er ook een aantal die de afgelopen jaren als gastdirigent met het Orkest van het Oosten optraden, bijvoorbeeld Jan Stulen, Enrico Delamboye en Arjan Tien. In 2019 studeert hij af met zijn Masters-diploma.

Michael stond al op de bok voor orkesten in Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Finland en Brazilië. Voormalig chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, Jan Willem de Vriend, nam hem als assistent-dirigent mee naar het prestigieuze festival in Schwetzingen (D) en hij werkte als assistent bij het Jeugd Orkest Nederland.

Hij heeft een persoonlijk band met Zuid-Amerika: zijn vrouw Tania Prates-Rein komt uit Brazilië en met het Valerius-Ensemble en het Emsland-Ensemble speelde hij vele keren in verschillende landen zoals Brazilië, Chili en Bolivia. Maar hij bezoekt deze landen ook graag tijdens zijn vakantie.

Michael bespeelt een viool van Camillo Camilli (1740) die hij in bruikleen heeft van het Jaap van Zweden-Ferdinand Fransen Fonds.

Clare Robinson
Clare Robinson Eerste viool
- Meer informatie volgt - Lees meer »
- Meer informatie volgt -
Janne Sörensen
Janne Sörensen Eerste viool
Haar besluit om te beginnen aan een studie aan de Musikhochschule Felix Mendelssohn-Bartholdy in Leipzig komt niet onverwachts. Janne Sörensen is nog maar zes jaar als ze voor het eerst een viool in haar handen krijgt. Van jongs af aan is ze met muziek in aanraking geweest. Janne maakt in .. Lees meer »
Haar besluit om te beginnen aan een studie aan de Musikhochschule Felix Mendelssohn-Bartholdy in Leipzig komt niet onverwachts. Janne Sörensen is nog maar zes jaar als ze voor het eerst een viool in haar handen krijgt. Van jongs af aan is ze met muziek in aanraking geweest. Janne maakt in die periode dan ook al vaak Kamermuziek.

Voordat Janne haar concertexamen met onderscheiding behaalt, heeft Janne al haar eerste baan als eerste violiste in het Stadttheater Cottbus. Aansluitend heeft ze van 2003 tot 2006 in het Mainfrankentheater in Würzburgde posities van plaatsvervangend aanvoerder van de eerste en tweede vioolgroep bekleed.

Toen was het voor Janne tijd voor een ander orkest en kwam ze bij Orkest van het Oosten . Kamermuziek is nog steeds een belangrijk onderdeel van haar leven. Momenteel maakt Janne dan ook deel uit van het Bayrische Kammerorchester.
Ruth Cox
Ruth Cox Tweede viool
- Meer informatie volgt - Lees meer »
- Meer informatie volgt -
Judith Glas-ten Cate
Judith Glas-ten Cate Tweede viool
Al drie generaties lang wordt er op hoog niveau muziek gemaakt in de familie van Judith Glas-ten Cate. Opa, tantes en vader speelden allemaal verdienstelijk op verschillende instrumenten. Zelf begint Judith op de blokfluit en maakt op haar twaalfde de overstap naar de viool. Binnen een jaar speelt ze in .. Lees meer »
Al drie generaties lang wordt er op hoog niveau muziek gemaakt in de familie van Judith Glas-ten Cate. Opa, tantes en vader speelden allemaal verdienstelijk op verschillende instrumenten. Zelf begint Judith op de blokfluit en maakt op haar twaalfde de overstap naar de viool. Binnen een jaar speelt ze in verschillende orkesten zoals het Regionaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Orkest.

Naast haar studie aan de conservatoria van Den Haag (bij Qui van Woerdekom), Groningen en Zwolle (bij Jan Hulst), volgt Judith muziekcursussen in binnen- (een masterclass bij Herman Krebbers en in Rolduc) en buitenland (Dartington Summer School of Music, Exeter, Engeland).

Viktor Liberman en Maurits van den Berg geven na haar studie nog extra privéles om meer vaardigheden in het orkestspel te krijgen naast het gangbare vioolrepertoire. Ze krijgt uiteindelijk een baan in het Overijssels Filharmonisch Orkest. Uiteindelijk is het orkest Orkest van het Oosten geworden. Judith hoopt hier nog vele jaren te kunnen spelen.
Almut Hauser
Almut Hauser Tweede viool
Zes jaar is Almut Hauser als ze haar eerste vioolles krijgt. Enkele jaren later gaat ze als ‘jongstudent’ studeren aan het Augsburger Konservatorium. Op zeventienjarige leeftijd heeft Almut mede het Ensemble Bayerische Kammerphilharmonie opgericht. Almut heeft veel ervaring opgedaan bij BSO, Rias orkest, Detmolder Landestheater en Neue Philharmonie Westfalen. .. Lees meer »
Zes jaar is Almut Hauser als ze haar eerste vioolles krijgt. Enkele jaren later gaat ze als ‘jongstudent’ studeren aan het Augsburger Konservatorium. Op zeventienjarige leeftijd heeft Almut mede het Ensemble Bayerische Kammerphilharmonie opgericht.

Almut heeft veel ervaring opgedaan bij BSO, Rias orkest, Detmolder Landestheater en Neue Philharmonie Westfalen. Dankzij de viool heeft ze veel landen, zoals Amerika, Brazilië Frankrijk, Italië, Roemenië en Armenië, mogen bezoeken. In 2002 besluit ze dat ze graag bij Orkest van het Oosten wil spelen. Tot op heden speelt Almut ieder optreden vol enthousiasme en overgave.
Karl Sousa
Karl Sousa Tweede viool
Karl Sousa werd in 1976 in Sydney geboren. Met vijf jaar kreeg hij zijn eerste vioolles. Belangrijke docenten waren achtereenvolgens Tibor Varga, Valeri Gradow en Barbara Rau. Naast verschillende prijzen bij het concours „Jugend musiziert“ ontving hij in 1991 de eerste cultuurprijs van Höxter en in 1997 de Volksbankprijs voor jonge .. Lees meer »

Karl Sousa werd in 1976 in Sydney geboren. Met vijf jaar kreeg hij zijn eerste vioolles. Belangrijke docenten waren achtereenvolgens Tibor Varga, Valeri Gradow en Barbara Rau. Naast verschillende prijzen bij het concours „Jugend musiziert“ ontving hij in 1991 de eerste cultuurprijs van Höxter en in 1997 de Volksbankprijs voor jonge kunstenaars in Europa.

Op de Hochschule für Musik und theater Hannover studeerde Karl Sousa bij professor Adam Kostecki. Daarnaast volgde hij verschillende masterclasses, o. a. bij Zakhar Bron, Herman Krebbers, Igor Ozim en Ruggiero Ricci.

Hij gaf recitals en concerten als solist met orkest in diverse europese landen, Kanada en Australie. Sinds 2005 is hij betrokken bij het National Music Festival in Namibia, waar hij solistisch en als concertmeester optreedt en masterclasses geeft.

Van 2004 tot 2012 was hij werkzaam als plv. eerste concertmeester van het Orkest van het Oosten. In dezelfde functie remplaceerde hij met regelmaat bij de NDR Radiophilharmonie in Hannover. 2012/13 was hij als tweede concertmeester verbonden aan de Lübecker Philharmoniker. Sinds 2013 is hij weer in dienst bij het Orkest van het Oosten, nu als tuttist tweede viool. Als remplaçant speelt hij regelmatig eerste viool bij het Gelders Orkest.

Kati Tenner
Kati Tenner Tweede viool
Ze kan worden omschreven als een bijzonder goed geschoold musicus. Katie Tenner begint haar muzikale carrière aan de Spezialschule für Musik, waar ze onder andere les krijgt van Hans-Hagen Menz. In 1995 wordt de eerste studie succesvol afgerond en gaat ze verder studeren aan de Hochschule für Musik und Theater .. Lees meer »
Ze kan worden omschreven als een bijzonder goed geschoold musicus. Katie Tenner begint haar muzikale carrière aan de Spezialschule für Musik, waar ze onder andere les krijgt van Hans-Hagen Menz. In 1995 wordt de eerste studie succesvol afgerond en gaat ze verder studeren aan de Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy. Hier krijgt Katie les van niemand minder dan Ulrich Klupsch.

Voordat ze zich aansloot bij Orkest van het Oosten heeft Katie nog twee jaar gestudeerd aan de North Carolina School of the Arts met Kevin Lawrence. In 2003 speelt Katie voor het eerst bij het Orkest van het Oosten.
Annemarie van Viegen
Annemarie van Viegen Tweede viool
Annemarie van Viegen doet haar eerste ervaring met viool op bij Elena Lascae op de muziekschool in Leiderdorp. In de vijfde klas van de het gymnasium wordt ze aangenomen op de speciale vooropleiding (Jong Talent Klas) van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Annemarie krijgt dan les van Mireille van .. Lees meer »
Annemarie van Viegen doet haar eerste ervaring met viool op bij Elena Lascae op de muziekschool in Leiderdorp. In de vijfde klas van de het gymnasium wordt ze aangenomen op de speciale vooropleiding (Jong Talent Klas) van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Annemarie krijgt dan les van Mireille van der Wart. Gevolgd door een bacheloropleiding bij Janet Krause en een masteropleiding aan de Messiaen Academie bij Skye Carman.

Naast orkestprojecten op het conservatorium heeft Annemarie zeven jaar in het Viotta Jeugdorkest gespeeld, waarvan het laatste jaar als concertmeester. Ze speelt in de studieperiode verder in het Nationaal Jeugdorkest, het Nederlands Strijkersgilde (concertmeester) en het Rotterdams Kamer Orkest. Met het European Union Youth Orchestra maakte ze onder andere tournees naar Azië. Tevens maakt Annemarie deel uit van Ensemble Alondra waarmee ze regelmatig concerten geeft.

In Enschede krijgt Annemarie de kans om stage te lopen bij het Orkest van het Oosten. Voor haar kwam een droom uit; spelen in een orkest. De stage beviel zo goed dat Annemarie vanaf augustus 2010 als tweede violist speelt bij het orkest.
Margo van Vliet-Koopmans
Margo van Vliet-Koopmans Tweede viool
De Rotterdamse muziekschool is de bakermat geweest voor Margo Koopmans. Hier krijgt ze vanaf haar negende vioolles van Tom de Vree. Eenmaal het gymnasium afgerond te hebben trekt Margo naar Den Haag om daar haar studie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jacques Holtman. .. Lees meer »
De Rotterdamse muziekschool is de bakermat geweest voor Margo Koopmans. Hier krijgt ze vanaf haar negende vioolles van Tom de Vree. Eenmaal het gymnasium afgerond te hebben trekt Margo naar Den Haag om daar haar studie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jacques Holtman.

Bij het Nieuw Rotterdams Kamerorkest doet Margo haar eerste ervaring als professioneel musicus op. Vanaf 1986 is Margo werkzaam als violiste bij het Orkest van het Oosten. Naast haar baan als violiste bij het orkest is zij zeer actief als viooldocente en moeder van drie vioolspelende zoons.

Haar oude liefde om in een kamerorkest te spelen heeft Margo weer opgepakt en ze hoort inmiddels bij de enthousiaste kern van het Kamerorkest.
Robert Windak
Robert Windak Tweede viool
Robert Windak wordt geboren in Krakau, Polen, waar hij muziek studeert aan de Muziekacademie. In 1986 sloot hij zijn studie af met het viooldiploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding. Op verschillende festivals van Poolse muziek in Hamburg en Nürnberg trad Robert op als vioolsolist. Naast de solo optredens .. Lees meer »
Robert Windak wordt geboren in Krakau, Polen, waar hij muziek studeert aan de Muziekacademie. In 1986 sloot hij zijn studie af met het viooldiploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding.

Op verschillende festivals van Poolse muziek in Hamburg en Nürnberg trad Robert op als vioolsolist. Naast de solo optredens speelde hij bij het Radiosymfonie Orkest Krakau, het kamerorkest Capella Cracoviensis en het Muziektheater. Hiermee reist Robert in die periode de hele wereld over naar landen als Australië, Argentinië, Cuba, Rusland, Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk en Griekenland.

In 1990 besluit Robert zich aan te sluiten bij het Orkest van het Oosten, waar hij sindsdien aanvoerder van de tweede vioolgroep is. Daarnaast heeft Robert zich toegelegd op het geven van vioolrecitals en kamermuziekconcerten. Hij is eerste violist van het Valerius Ensemble, waarmee hij concerteert in heel Nederland. Robert bespeelt een bijzondere viool van M. Deconet uit 1764, die ter beschikking is gesteld door Stichting Van Zweden-Fransen.
Margaret Cruickshank
Margaret Cruickshank Altviool
In 1980 staat Margaret Cruickshank in Enschede met drie koffers en haar altviool. Klaar om te gaan spelen bij het toenmalige Overijssels Filharmonisch Orkest. Ze is dan net afgestuurd aan The Royal Scottish Academy of Music and Drama. Oorspronkelijk komt Margaret uit Engeland en wil in die periode graag .. Lees meer »
In 1980 staat Margaret Cruickshank in Enschede met drie koffers en haar altviool. Klaar om te gaan spelen bij het toenmalige Overijssels Filharmonisch Orkest. Ze is dan net afgestuurd aan The Royal Scottish Academy of Music and Drama.

Oorspronkelijk komt Margaret uit Engeland en wil in die periode graag enkele jaren ervaringen op doen bij internationale orkesten. Dertig jaar later is Margaret nog steeds violiste bij het Orkest van het Oosten.
Renato  Damonitsa
Renato Damonitsa Altviool
I graduate at the State Conservatory of Thessaloniki, Macedonia University of Thessaloniki, and Utrecht Conservatorium, I have a master degree for performance both in violin and viola in addition to a bachelor degree in musicology. I was born in Albania in 1984 and started studying violin when I was 5 .. Lees meer »

I graduate at the State Conservatory of Thessaloniki, Macedonia University of Thessaloniki, and Utrecht Conservatorium, I have a master degree for performance both in violin and viola in addition to a bachelor degree in musicology. I was born in Albania in 1984 and started studying violin when I was 5 years old and viola at the tender age of 30. I’ve collaborated with many orchestras and artists such as the Utrecht String Quartet and Roland Dyens. Since September 2017 I’m thrilled to be a part of the viola section and looks forward to an exciting season and hopefully beyond. I enjoy playing chess, tennis, dancing tango and lately, learning Dutch.

Tutti altviolist

Peter-Hans Keuning
Peter-Hans Keuning Altviool
De geboren Enschedeër is na een aantal jaren elders in het land gewoond te hebben teruggekeerd naar zijn roots om als plaatsvervangend aanvoerder tweede violen van het toenmalige Forum Filharmonisch Orkest aan te treden. Peter-Hans is inmiddels aanvoerder altviolen van het Orkest van het Oosten. Lees meer »
De geboren Enschedeër is na een aantal jaren elders in het land gewoond te hebben teruggekeerd naar zijn roots om als plaatsvervangend aanvoerder tweede violen van het toenmalige Forum Filharmonisch Orkest aan te treden. Peter-Hans is inmiddels aanvoerder altviolen van het Orkest van het Oosten.
Roelf Schepel
Roelf Schepel Altviool
Vanaf zijn negende jaar krijgt Roelf Schepel iedere dag een halfuur vioolles van zijn opa. Hier begint de passie voor de muziek. Hij besluit na de middelbare school te gaan studeren in Enschede en daarna in Groningen. Na beide studies wil Roelf zich nog verder verbeteren en gaat lessen volgen .. Lees meer »
Vanaf zijn negende jaar krijgt Roelf Schepel iedere dag een halfuur vioolles van zijn opa. Hier begint de passie voor de muziek. Hij besluit na de middelbare school te gaan studeren in Enschede en daarna in Groningen. Na beide studies wil Roelf zich nog verder verbeteren en gaat lessen volgen bij Klaas Boon (voormalig solo-altist van het Concertgebouworkest).

In 1983 begint Roelf als freelancer bij het orkest. Inmiddels is hij al jaren een vaste medewerker van Orkest van het Oosten .
Eva Suslikova
Eva Suslikova Altviool
Na acht jaar viool te hebben gespeeld, stapt de veertienjarige Eva Šušlíková over op altviool. De passie voor de muziek zit erg diep en na haar middelbare school besluit ze om verder te gaan als professioneel musicus. Eva studeert in 1998 op het Janáček Conservatorium in Ostrava (Tsjechië) dat ze .. Lees meer »
Na acht jaar viool te hebben gespeeld, stapt de veertienjarige Eva Šušlíková over op altviool. De passie voor de muziek zit erg diep en na haar middelbare school besluit ze om verder te gaan als professioneel musicus. Eva studeert in 1998 op het Janáček Conservatorium in Ostrava (Tsjechië) dat ze in 2004 afrondt. Ze vervolgt haar studie aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden bij Prof. Vladimir Bukac. Daar behaalt ze het Docerend Musicus diploma en het Uitvoerend Musicus diploma.

Tijdens haar studie krijgt Eva verscheidene studiebeurzen toegekend: Stipendium der Brücke/Most Stiftung, DAAD, Carl-Maria von Weber Stipendium van de Stiftung für Kunst und Kultur der Ostsächsische Sparkasse Dresden.

In 2004 richt Eva een kamermuziekgroep SlovaCzech op samen met drie andere Tsjechische musici. SlovaCzech houdt daarmee de traditie van de authentieke Oost-Europese folklore muziek levendig. Sinds 2009 is Eva plaatsvervangend soloaltvioliste in Orkest van het Oosten geworden en speelt ze met het Valerius Ensemble, het Kamerorkest, de Baroque Academy en NedSym Lite.
Louise van Tuijl
Louise van Tuijl Altviool
Hoewel van Nederlandse afkomst, is Louise van Tuijl, geboren 1992, opgegroeid in Luxemburg en ontving aldaar haar eerste muzieklessen. Vanaf haar negende kreeg zij pianolessen aan het Conservatoire du Nord bij onder andere Tijn Stoverinck en Zénon Bialas. Op twaalfjarige leeftijd begon Louise met vioolles bij Sofie Vermeersch. Gedurende deze .. Lees meer »
Hoewel van Nederlandse afkomst, is Louise van Tuijl, geboren 1992, opgegroeid in Luxemburg en ontving aldaar haar eerste muzieklessen. Vanaf haar negende kreeg zij pianolessen aan het Conservatoire du Nord bij onder andere Tijn Stoverinck en Zénon Bialas. Op twaalfjarige leeftijd begon Louise met vioolles bij Sofie Vermeersch. Gedurende deze periode kwam zij ook in aanraking met kamer- en orkestmuziek. Sindsdien ambieert Louise een professionele muziekcarrière.

Toen de muziekschool startte met de studierichting Bratsche, was dit een welkome verandering. Zo begon zij op zestienjarige leeftijd met altvioollessen bij Joachim Kruithof.  Al snel bleek dat dit instrument de juiste keuze voor haar was en besloot zij zich geheel te richten op dit prachtige instrument.

Na haar auditie voor het Utrechts Conservatorium werd zij aangenomen in de klas van Mikhail Zemtsov, waar zij in 2016 haar Bachelor met een 9 afsloot. Zij besloot bij hem door te studeren voor haar Master en is sinds kort ook zijn onderwijsassistente. Tijdens haar studie heeft zij deelgenomen aan masterclasses van Ilan Schneider, Dagmar Ondracek, Alexander Zemtsov, Julia Dinerstein, Dana Zemtsov, Simon Rowland Jones, Esra Pehlivanli en Michael Kugel. Daarnaast speelde zij in verschillende orkestprojecten, zoals de academie van het Metropole Orkest, was zij o.a. co-aanvoerder bij het Nationaal Jeugd Orkest en soleerde zij meerdere keren met HKU Utrecht Conservatory Strings. In 2013 won Louise de eerste prijs (bestaande uit meerdere soloconcerten en een geldprijs) bij het UGDA Concours in Luxemburg. Zij hoopt in maart 2019 haar Master eindexamen te behalen aan het Utrechts Conservatorium.
 
In seizoen 2018-2019 is zij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest. 

 
Richard Wagner
Richard Wagner Altviool
Richard Wagner is twaalf jaar en woont in zijn geboortestad New York als hij voor het eerst een altviool bespeelt. Deze passie raakt hij vanaf dat moment ook niet meer kwijt en bepaalt dat hij als musicus wil gaan werken. Daarom gaat Richard studeren in Londen aan het Royal College .. Lees meer »
Richard Wagner is twaalf jaar en woont in zijn geboortestad New York als hij voor het eerst een altviool bespeelt. Deze passie raakt hij vanaf dat moment ook niet meer kwijt en bepaalt dat hij als musicus wil gaan werken. Daarom gaat Richard studeren in Londen aan het Royal College of Music.

Na afronding van zijn studie is hij in dienst gekomen bij het Overijssels Philharmonisch Orkest gekomen. Naast het werk als altviolist bij het orkest is Richard actief in het Kamerorkest en in het St. Petersburg Strijkkwartet. De bijzondere altviool die hij bespeelt is van de Milaanse vioolbouwer Pedrazzini.
Judith Chapman
Judith Chapman Cello
Aan de Royal Academy of Music gaat Judith Chapman studeren. Met een studiebeurs van The Countess of Munster Musical Trust op zak volgt ze een studie aan de University of Cincinnati (USA) bij Zara Nelsova. Om haar technieken nog verder te verbeteren gaat Judith nog een laatste studie volgen bij .. Lees meer »
Aan de Royal Academy of Music gaat Judith Chapman studeren. Met een studiebeurs van The Countess of Munster Musical Trust op zak volgt ze een studie aan de University of Cincinnati (USA) bij Zara Nelsova. Om haar technieken nog verder te verbeteren gaat Judith nog een laatste studie volgen bij de School of Fine Arts Banff (Canada) bij Janos Starker en Zara Nelsova.

Voordat ze in 1985 bij Orkest van het Oosten gaat spelen, heeft ze vier jaar concerten gegeven met het EEG-Jeugdorkest. Na twee jaar bij het orkest te hebben gespeeld is Judith solocelliste geworden. Sinds de oprichting in 1988 maakt Judith ook deel uit van het Valerius Ensemble. Het Fransen-Van Zweden instrumentenfonds heeft voor Judith een Lorenzo Ventapane cello beschikbaar gesteld om op te spelen.
Merel van Eersel
Merel van Eersel Cello
De eerste ervaring met een cello heeft Merel van Eersel op zesjarige leeftijd. De passie voor de muziek wordt steeds groter wat resulteert in een muziekstudie. Merel gaat studeren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij dhr. Jean Decroos en behaalt daar twee diploma’s. Merel is afgestudeerd als Docerend .. Lees meer »
De eerste ervaring met een cello heeft Merel van Eersel op zesjarige leeftijd. De passie voor de muziek wordt steeds groter wat resulteert in een muziekstudie. Merel gaat studeren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij dhr. Jean Decroos en behaalt daar twee diploma’s.

Merel is afgestudeerd als Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus. Sinds 1994 is Merel in dienst bij het Orkest van het Oosten.
Francisco  España
Francisco España Cello
Francisco España werd geboren in 1992 in Málaga (Spanje). Hij begon zijn cellostudie op tienjarige leeftijd bij Belen Cueto en Urmas Tammik.  In 2012 verhuisde hij naar Sevilla om te studeren bij Israel Fausto Martínez aan het Conservatorio Superior de Música "Manuel Castillo", waar hij cum laude afstudeerde. Momenteel volgt .. Lees meer »

Francisco España werd geboren in 1992 in Málaga (Spanje). Hij begon zijn cellostudie op tienjarige leeftijd bij Belen Cueto en Urmas Tammik.  In 2012 verhuisde hij naar Sevilla om te studeren bij Israel Fausto Martínez aan het Conservatorio Superior de Música "Manuel Castillo", waar hij cum laude afstudeerde. Momenteel volgt hij een masteropleiding tot solocellist aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij professor Karlien Bartels. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder anderen Lluís Claret, Christophe Coin, Jeroen Reuling, María de Macedo, Asier Polo, Suzana Stefanovic, Javier Albarés, Florent Maigrot, Ángel Luís Quintana en Jan Kalinowski.

Hij was lid van verschillende jeugdorkesten, zoals het Joven Orquestra Barroca de Andalucía en het Joven Orquestra de Andalucía. Ook heeft hij in professionele orkesten gespeeld, zoals het Orquestra Bética de Cámara en het Orquestra Ciudad de Granada. Hij heeft ook meerdere malen deelgenomen aan een cursus voor pianisten, dirigenten en jeugdorkesten door dirigent Bruno Aprea en pianist Joaquin Soriano. In de loop der jaren heeft hij gewerkt met dirigenten als Anatoly Levin, John Axelrod en Manuel Hernández-Silva. Als orkestmusicus heeft hij opgetreden op muziekfestivals in Frankrijk, Polen en Rusland.

Zijn actieve carrière als kamermusicus bracht hem in 2015 naar Italië, waar hij deelnam aan het Amant Project van het Orquestra Barroca de Sevilla. Hier kreeg hij masterclasses van beroemde Spaanse muzikanten uit de wereld van de barokmuziek. Hij voltooide zijn kamermuziekopleiding met masterclasses van onder anderen Sarah Kapustin, Mariana Todorova, Maria Milstein, Frank van der Laar, José María Redondo en Gideon den Herder. In 2016 ontving hij de 3e prijs in de II Chamber Music Competition José Gómez, waarbij hij ook de eervolle vermelding “beste strijker” kreeg. In 2018 won hij de 3e prijs in de ArtEZ Chamber Music Sessions.

In seizoen 2018-2019 is hij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest. 

René Geesing
René Geesing Cello
Slechts zeven jaar is René Geesing als de passie voor de cello begint. Na vele jaren cellolessen besluit hij te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jean Decroos. Een ITT-International Fellowship zorgt ervoor dat René twee jaar lang kan studeren bij Zara Nelsova aan The .. Lees meer »
Slechts zeven jaar is René Geesing als de passie voor de cello begint. Na vele jaren cellolessen besluit hij te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jean Decroos.

Een ITT-International Fellowship zorgt ervoor dat René twee jaar lang kan studeren bij Zara Nelsova aan The University of Cincinnati. Daarna krijgt hij een studiebeurs van het Ministerie van WVC om een jaar te studeren in Banff, Canada bij Janos Starker.

Na zijn studies heeft René ervaring opgedaan als eerste solocellist van het EEG-Jeugdorkest, The London Philharmonic Orchestra, het Residentie Orkest en de Filharmonie van Vlaanderen. Als medeoprichter en artistiek leider van het Valerius Ensemble heeft René veel concerten gegeven in binnen- en buitenland. René Geesing is nu de eerste solocellist van het Orkest van het Oosten.
Luis Gomes Andrade
Luis Gomes Andrade Cello
Vier jaar is Luis Gomes Andrade als hij met klassieke muziek in aanraking komt. Eerst met vioolles en vanaf zijn zevende cellolessen. Al vrij jong vertrekt Luis richting Kiev om te studeren bij V.S. Tchervov. Naast deze studie rond hij een opleiding aan het Conservatorium van Maastricht bij Alexander Petrasch .. Lees meer »
Vier jaar is Luis Gomes Andrade als hij met klassieke muziek in aanraking komt. Eerst met vioolles en vanaf zijn zevende cellolessen. Al vrij jong vertrekt Luis richting Kiev om te studeren bij V.S. Tchervov. Naast deze studie rond hij een opleiding aan het Conservatorium van Maastricht bij Alexander Petrasch cum laude af.

Luis wil zich nog verder ontwikkelen en begint een studie aan de Muziekacademie P.I. Tchaikovsky voor orkestdirectie. Daarna studeert hij nog directie bij Jan Stulen aan het Conservatorium Maastricht. Zijn laatste opleiding heeft Luis in 2010 afgerond en behaalt daarmee zijn masterstitel Orkestdirectie bij Enrico Delamboye.

In zijn carrière tot nu toe heeft Luis al veel verschillende prijzen gewonnen. Zoals de Portugese Jeunesse Musicien, de Portugese Young Musicians en de International Young Interpreters Competition in Oekraïne. Luis werkt tot nu toe veel samen met verschillende musici en ensembles, zowel als dirigent en cellist, maar ook als solist bij kamermuziekconcerten.
Anne Knappstein
Anne Knappstein Cello
Als tienjarig meisje gaat Anne Knappstein al graag naar concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daar speelt namelijk haar celloleraar in en dat zorgt ervoor dat ze nog maar één ding wil: later cello spelen in een groot symfonieorkest. Voor Anne maakt het niet uit als ze meerdere keren .. Lees meer »
Als tienjarig meisje gaat Anne Knappstein al graag naar concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daar speelt namelijk haar celloleraar in en dat zorgt ervoor dat ze nog maar één ding wil: later cello spelen in een groot symfonieorkest.

Voor Anne maakt het niet uit als ze meerdere keren dezelfde composities speelt. Iedere keer ontdekt ze weer nieuwe dingen in de muziek. Favorieten stukken van haar zijn de symfonieën van Brahms en de Matthäus Passion. Naast het werk als celliste bij het orkest en in ensembles, maakt Anne muziektheater voor kinderen waar ze veel voldoening uit haalt. Ze reist met haar cello heel Overijssel door, om op scholen vertelconcerten te geven. 
Sebastiaan van Halsema
Sebastiaan van Halsema Cello
Als zesjarige jongen begint Sebastiaan van Halsema (geboren in 1985 te Amsterdam) met het spelen van cello bij Denise Rosing aan de Gemeentelijke Muziekschool Zaanstad. Hij wordt aangenomen in de Jong Talentklas van het Amsterdams Conservatorium als hij twaalfjaar is. Zes jaar studeert hij in Amsterdam bij Maarten Mostert. Sebastiaan .. Lees meer »
Als zesjarige jongen begint Sebastiaan van Halsema (geboren in 1985 te Amsterdam) met het spelen van cello bij Denise Rosing aan de Gemeentelijke Muziekschool Zaanstad. Hij wordt aangenomen in de Jong Talentklas van het Amsterdams Conservatorium als hij twaalfjaar is. Zes jaar studeert hij in Amsterdam bij Maarten Mostert. Sebastiaan vervolgt zijn studie aan de Guildhall School of Music & Drama te Londen bij docente Louise Hopkins. In 2008 studeert hij cum laude af voor zijn Bachelor en ontvangt hij ook het prestigieuze Concert Recital Diploma. In 2010 rondde hij zijn Masterstudie tevens succesvol af aan dezelfde school.

Sebastiaan was prijswinnaar tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours van 2003 en winnaar van verschillende beurzen waaronder de Martin Musical Scholarship Fund award.

Hij treedt regelmatig op als solist en met orkest. Ook is hij een groot liefhebber van kamermuziek en is hij actief binnen verschillende formaties.
Inge Lulofs
Inge Lulofs Piano / Celesta
Van jongs af aan speelt Inge Lulofs piano. In haar geboorteplaats Enschede krijgt ze voor het eerst les van mevrouw Kloppenburg. De passie voor het instrument is vanaf dat moment geboren. Na de middelbare school volgt Inge een pianostudie aan het Twents Conservatorium bij Benno Pierweyer. In 1985 behaalt Inge .. Lees meer »
Van jongs af aan speelt Inge Lulofs piano. In haar geboorteplaats Enschede krijgt ze voor het eerst les van mevrouw Kloppenburg. De passie voor het instrument is vanaf dat moment geboren. Na de middelbare school volgt Inge een pianostudie aan het Twents Conservatorium bij Benno Pierweyer. In 1985 behaalt Inge haar diploma uitvoerend musicus.

Met het Valerius Ensemble en het toenmalige Orkest van het Oosten treedt ze na haar studie vaak op tijdens festivals in Barcelona en Santander in Spanje. Naast haar werkzaamheden als orkestlid begeleidt Inge met haar piano ook regelmatig vocalisten en koren. Als docente is Inge verbonden aan de Muziekschool in Nordhorn.
Hans Hilferink
Hans Hilferink Hoorn
Aan het conservatorium van Enschede krijgt Hans Hilferink les van Henk Alders en Miroslav Ricanek. Zij leren hem de fijne kneepjes van het hoorn spelen. Hans vervolgt zijn studie enkele jaren later aan de Janacek Akademie in Brno (Tsjechië) bij professor Frantisek Solc. In 1976 wordt Hans eerste hoornist .. Lees meer »
Aan het conservatorium van Enschede krijgt Hans Hilferink les van Henk Alders en Miroslav Ricanek. Zij leren hem de fijne kneepjes van het hoorn spelen. Hans vervolgt zijn studie enkele jaren later aan de Janacek Akademie in Brno (Tsjechië) bij professor Frantisek Solc.

In 1976 wordt Hans eerste hoornist in het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland in Delft. In 1981 maakt hij de overstap naar Overijssel en wordt hij hoornist in het Overijssels Philharmonisch Orkest in Enschede. Naast orkestlid speelt hij in diverse kamermuziekensembles, waaronder het Overijssels Koperkwintet. Daarnaast is hij werkzaam als docent en dirigeert hij twee harmonieorkesten.
Sanne Hoeijmakers
Sanne Hoeijmakers Hoorn
Als jong meisje begint Sanne Hoeijmakers blokfluit te spelen. Al snel vindt ze de bugle veel interessanter. Op haar 17e besluit Sanne het over een andere boeg te gooien. Ze stapt over naar hoorn en gaat aan het conservatorium studeren. Veel mensen begrijpen de keuze van Sanne op dat moment .. Lees meer »
Als jong meisje begint Sanne Hoeijmakers blokfluit te spelen. Al snel vindt ze de bugle veel interessanter. Op haar 17e besluit Sanne het over een andere boeg te gooien. Ze stapt over naar hoorn en gaat aan het conservatorium studeren. Veel mensen begrijpen de keuze van Sanne op dat moment niet. Toch gaat ze door met studeren. Op dit moment speelt Sanne al weer enige tijd met veel plezier bij het Orkest van het Oosten.
Corina Liefers
Corina Liefers Hoorn
Vanaf haar negende wist Corina Liefers precies waar haar passie lag: bij de hoorn. Direct na haar middelbare school volgt ze haar gevoel. Corina gaat studeren aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen bij Frank Brouns en Hans Dullaert. De tweede fase van haar studie volgt ze in Den Haag .. Lees meer »
Vanaf haar negende wist Corina Liefers precies waar haar passie lag: bij de hoorn. Direct na haar middelbare school volgt ze haar gevoel. Corina gaat studeren aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen bij Frank Brouns en Hans Dullaert. De tweede fase van haar studie volgt ze in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij Hans Dullaert.

Na haar afstuderen in 2002 pakt Corina haar hoorn en vertrekt naar Oslo om daar een masterprogramma te volgen aan de Norges musikkhøgskole bij Frøydis Ree Wekre. Haar muzikale kennis over de hoorn wordt uitgebreid door lessen natuurhoorn te volgen.

In Nederland speelt Corina van 1997 tot 2001 in het Nationaal Jeugd Orkest. Daarna trekt ze Europa in om als eerste hoorniste te gaan spelen bij het European Union Youth Orchestra. Sinds 2004 is Liefers eerste hoorniste bij het Orkest van het Oosten. Daarnaast speelt Corina in het Valerius Ensemble en heeft ze een eigen lespraktijk. 
Bart van Grinsven
Bart van Grinsven Pauken / slagwerk
Zes jaar oud is Bart van Grinsven als hij zijn eerste slagwerklessen krijgt. Tijdens zijn tienerjaren krijgt hij les van Jo Zinzen in Thorn. In die tijd is hij één van de winnaars van het Fontys Jong Talenten Concours in Tilburg. Bart gaat studeren aan het Maastrichts Conservatorium. Hij .. Lees meer »
Zes jaar oud is Bart van Grinsven als hij zijn eerste slagwerklessen krijgt. Tijdens zijn tienerjaren krijgt hij les van Jo Zinzen in Thorn. In die tijd is hij één van de winnaars van het Fontys Jong Talenten Concours in Tilburg.

Bart gaat studeren aan het Maastrichts Conservatorium. Hij slaagt daar cum laude voor eerste en tweede fase klassiek slagwerk bij slagwerkcoryfeeën Werner Otten en Pieter Janssen.

Tijdens en na zijn studie is Bart werkzaam als remplaçant bij verschillende orkesten en ensembles. Zo maakt hij deel uit van het Nationaal Jeugd Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Vanaf 2011 is hij paukenist bij het Orkest van het Oosten.
Jorge   Gaona Ros
Jorge Gaona Ros Klarinet
Jorge Gaona Ros (born on 28/5/1988) was 6 years old when he started playing clarinet in San Miguel de Salinas, his hometown in the south of Alicante (Spain), and studied in Spain until he got his bachelor degree in 2011 from the “Conservatorio Superior de Musica de Murcia”. Then he .. Lees meer »

Jorge Gaona Ros (born on 28/5/1988) was 6 years old when he started playing clarinet in San Miguel de Salinas, his hometown in the south of Alicante (Spain), and studied in Spain until he got his bachelor degree in 2011 from the “Conservatorio Superior de Musica de Murcia”. Then he moved to Oslo (Norway) where he studied his Master degree in Music Performance and Chamber Music with professors like Björn Nyman, Hans Christian Braen, Froydis Ree Werke or Dag Jensen in “Norges Musikkhøgskole”. Besides, he has had lessons with clarinet players as Leif Arne Pedersen, Johannes Peitz, Yehuda Gilad,  Larry Passin and Lorenzo Coppola among others.
He has played in orchestras like the Norwegian Radio Orchestra, Artic Philharmonic, Murcia Symphony Orchestra or Schleswig-Holstein Orchestra among others together with different chamber music groups all over Norway (mostly with wind quintet, clarinet, cello and piano trio and reeds trio).
Recently he moved to the Netherlands to start his career as clarinet player in Orkest van het Oosten and became aswell member of Valerius Ensamble.

Johan Naus
Johan Naus Klarinet
Johan Naus (1987) begon zijn studie in Maastricht bij Leo van Tol en volgde daarnaast lessen bij Sharon Kam, Karl Leister en Ralph Manno. Hij vervolgde zijn opleiding bij Hans Colbers en Arno Piters aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn masterstudie Cum Laude afrondde.   Op 22-jarige leeftijd .. Lees meer »
Johan Naus (1987) begon zijn studie in Maastricht bij Leo van Tol en volgde daarnaast lessen bij Sharon Kam, Karl Leister en Ralph Manno. Hij vervolgde zijn opleiding bij Hans Colbers en Arno Piters aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn masterstudie Cum Laude afrondde.
 
Op 22-jarige leeftijd werd Johan solo-klarinettist van het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht, tegenwoordig Philharmonie Zuidnederland. Sinds dit seizoen (2016/2017) is Johan als solo-klarinettist verbonden aan het Orkest van het Oosten in Enschede.
 
Als solist trad hij op met het Limburgs Symfonie Orkest,  philharmonie zuidnederland en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest met o.a. het klarinetconcert van Mozart.
 
Johan is vast lid van Ensemble88, een ensemble dat zich toelegt op de hedendaagse kamermuziek. Als remplaçant speelt Johan in diverse orkesten, waaronder het Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Met dit laatste orkest ging hij op tournee door Europa en speelde o.a. op het Lucerne Festival en Musikfest Berlin. Hij kreeg de kans om te werken met dirigenten als Herbert Blomstedt, David Robertson, Jonathon Nott, Vladimir Ashkenazy en Mariss Jansons.
 
Carola Ligt
Carola Ligt Fluit
Bij Raymond Delnoye aan het Brabants Conservatorium te Tilburg begint Carola Ligt haar muzikale loopbaan. Ze behaalt daar cum laude haar examen docerend musicus, uitvoerend musicus en aantekening kamermuziek. Naast haar studie in Nederland volgt Carola nog lessen bij Gaby Pas-van Riet in Duitsland. Daarna speelt ze in het .. Lees meer »
Bij Raymond Delnoye aan het Brabants Conservatorium te Tilburg begint Carola Ligt haar muzikale loopbaan. Ze behaalt daar cum laude haar examen docerend musicus, uitvoerend musicus en aantekening kamermuziek. Naast haar studie in Nederland volgt Carola nog lessen bij Gaby Pas-van Riet in Duitsland.

Daarna speelt ze in het Jeunesses Musicales World Orchestra, het Nederlands Studenten Kamerorkest, Euregio Jeugd Orkest en het Philips Symfonie Orkest. Carola begint in 1994 bij de Hoofdstad operette in Amsterdam. In Frankrijk treedt Carola verscheidene keren op als solist met L'Orchestre International de Flandre. Carola wint in die periode verschillende prijzen. Zoals de eerste prijs op het Nationale Fluitconcours te Leiden, de Buma-trofee en meerdere malen het Nationale F.K.M.-concours. In 1996 komt Carola in dienst bij Orkest van het Oosten als eerste fluitiste.

Op dit moment speelt ze in verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Valerius Ensemble. Daarnaast is Carola werkzaam als hoofdvakdocente aan het conservatorium in Enschede en heeft ze masterclasses gegeven in Brazilië, België en Polen.
Tevens maakt ze deel uit van de ondernemingsraad van het orkest
Hanneke Nijs
Hanneke Nijs Fagot
Hanneke Nijs studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze behaalde haar bachelordiploma bij Johan Steinmann en studeerde met onderscheiding af voor haar master bij Dorian Cooke. Ook volgde ze masterclasses bij Sergio Azzolini en Sophie Dartigalongue. Ze speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en remplaceerde in .. Lees meer »

Hanneke Nijs studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze behaalde haar bachelordiploma bij Johan Steinmann en studeerde met onderscheiding af voor haar master bij Dorian Cooke. Ook volgde ze masterclasses bij Sergio Azzolini en Sophie Dartigalongue.

Ze speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en remplaceerde in verschillende orkesten, waaronder het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Sinds 2014 is ze solo fagottiste bij het Orkest van het Oosten. Daarnaast speelt ze regelmatig kamermuziek in verschillende gezelschappen en is ze werkzaam als docente bij Academia Musica, Kaliber Kunstenschool en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.

Esther Forschelen
Esther Forschelen Hobo
Met muziek van de Koninklijke Harmonie is Esther Forschelen opgegroeid in Thorn. Als ze nog maar zestien is, begint Esther aan de studie hobo aan het conservatorium van Enschede. Na twee jaar krijgt ze de kans om bij Jan Spronk te gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hier .. Lees meer »
Met muziek van de Koninklijke Harmonie is Esther Forschelen opgegroeid in Thorn. Als ze nog maar zestien is, begint Esther aan de studie hobo aan het conservatorium van Enschede. Na twee jaar krijgt ze de kans om bij Jan Spronk te gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hier behaalt Esther haar diploma's docerend en uitvoerend musicus. Verder volgt ze masterclasses bij Omar Zoboli en Hans-Jg Schellenberger.

Tijdens de studie speelt Esther bij het Nationaal Jeugd Orkest. Na een aantal jaar als freelance te hebben gewerkt bij vele beroepsorkesten, heeft Esther sinds 2007 een aanstelling bij het Orkest van het Oosten als plaatsvervangend aanvoerder. In november 2001 heeft ze als soliste de Variaties van Rimsky-korsakov op CD gezet met het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht. Verder is Esther ook met diverse ensembles actief in het kamermuziekcircuit zoals het blazersensemble Zuiderwind.
Erna de Koning
Erna de Koning Hobo
Als negenjarig meisje ontdekt Erna de Koning het spelen van de hobo. Ze vervolgt haar hobolessen met een studie aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Spronk en Alfredo Bernardini. Na het behalen van haar bachelor- en masterdiploma volgt Erna nog masterclasses bij Omar Zoboli. Tijdens de studie doet .. Lees meer »
Als negenjarig meisje ontdekt Erna de Koning het spelen van de hobo. Ze vervolgt haar hobolessen met een studie aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Spronk en Alfredo Bernardini. Na het behalen van haar bachelor- en masterdiploma volgt Erna nog masterclasses bij Omar Zoboli.

Tijdens de studie doet De Koning orkest-ervaring op bij Het Nationaal Jeugdorkest. Daarna heeft ze geremplaceerd in diverse orkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Van 2006 tot 2009 is Erna als solohoboïste verbonden aan het Magogo Kamerorkest. Sinds maart 2009 is ze werkzaam bij Orkest van het Oosten als eerste hoboïste. Daarnaast speelt Erna regelmatig kamermuziek met het Valerius Ensemble en verleent ze haar medewerking aan diverse cantateseries van Bach.
Piertje Feenstra
Piertje Feenstra Trompet
Al op jonge leeftijd wordt Piertje Feenstra geraakt door de mooie klank van de trompet. Ze begint meteen met lessen aan de plaatselijke muziekschool, om vervolgens aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen te gaan studeren bij Auke van der Merk. Ze vervolgt haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te .. Lees meer »
Al op jonge leeftijd wordt Piertje Feenstra geraakt door de mooie klank van de trompet. Ze begint meteen met lessen aan de plaatselijke muziekschool, om vervolgens aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen te gaan studeren bij Auke van der Merk. Ze vervolgt haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Manu Mellaerts. Gelijktijdig studeert ze ook 2 jaar baroktrompet bij Niranjan Wijewickrema. Ze volgt masterclasses bij o.a. James Watson, Peter Masseurs, Malte Burba, Wiff Rudd, Jose Chafer.

Tijdens haar studie maakt Piertje deel uit van het Nederlands Studenten Orkest, het Nationaal Jeugdorkest en Eurobrass.

Al sinds het begin van haar studie remplaceert Piertje in verschillende Nederlandse en buitenlandse symfonieorkesten. Daarnaast is ze ook actief als remplaçant baroktrompet in verschillende ensembles. Ook speelt ze regelmatig concerten met orgel. 

Sinds 2010 is Piertje als trompettiste in vaste dienst bij Orkest van het Oosten . Ze maakt ook deel uit van het koperkwintet van het orkest, ‘Brass’ en het pas opgerichte trompetkwartet C4, bestaande uit de 4 trompettisten van Orkest van het Oosten.
Arthur Kerklaan
Arthur Kerklaan Trompet
Als muzikant is Arthur Kerklaan altijd met zijn ontwikkeling bezig. Als tienjarige begint hij met zijn studie trompet in de ‘jong talent klas’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de vooropleiding krijgt Arthur les van Beatrijs Korevaar. De eerste en tweede fase studeert hij af bij Huug Steketee. .. Lees meer »
Als muzikant is Arthur Kerklaan altijd met zijn ontwikkeling bezig. Als tienjarige begint hij met zijn studie trompet in de ‘jong talent klas’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de vooropleiding krijgt Arthur les van Beatrijs Korevaar. De eerste en tweede fase studeert hij af bij Huug Steketee.

Arthur is tussen 2002 en 2005 werkzaam als solotrompettist bij het Trompetter Korps Bereden Wapens in Amersfoort. In 2007 is hij als eerste trompettist te gast bij het Seoul Philharmonic Orchestra in Zuid-Korea onder leiding van dirigent Myung Whun Chung.

In 2010 treedt Arthur in dienst als vaste trompettist bij Orkest van het Oosten . Hij volgt met regelmaat nog masterclasses bij onder andere Pasi Pirinen, Florian Klingler, Jouko Harjanne en Guido Segers.
Ido Jan Stalman
Ido Jan Stalman Trompet
Aan het Stedelijk Conservatorium Groningen studeert Ido Jan Stalman bij Auke van der Merk. Daarna volgt hij trompetlessen bij Peter Masseurs en Pierre Thibaud in Parijs. Masterclasses krijgt Ido Jan van Eric Aubier en Hakan Hardenberger. Ido Jan neemt in die tijd ook deel aan het ARD-Wettbewerk en het .. Lees meer »
Aan het Stedelijk Conservatorium Groningen studeert Ido Jan Stalman bij Auke van der Merk. Daarna volgt hij trompetlessen bij Peter Masseurs en Pierre Thibaud in Parijs. Masterclasses krijgt Ido Jan van Eric Aubier en Hakan Hardenberger.

Ido Jan neemt in die tijd ook deel aan het ARD-Wettbewerk en het Concours de Genève. In 1992 wint hij de eerste prijs van de Solo Performance Competition van het International Trumpet Guild. In datzelfde jaar wordt Ido Jan ook eerste trompettist van het Orkest van het Oosten. Hij treedt dan ook regelmatig solistisch op in werken van Haydn, Arutiunian, Vainberg, Hummel en Sjostakovitsj.
Ben Cruiming
Ben Cruiming Trombone
Van jongs af aan speelt muziek een belangrijke rol in het leven van Ben Cruiming. Na enkele jaren van euphonium-lessen aan de Enschedese muziekschool wordt hij aangenomen op het Twents Conservatorium. Daar gaat Ben in de leer bij Gerrit Boomsma, voormalig eerste trombonespeler van het Overijssels Philharmonisch Orkest. In 1978 .. Lees meer »
Van jongs af aan speelt muziek een belangrijke rol in het leven van Ben Cruiming. Na enkele jaren van euphonium-lessen aan de Enschedese muziekschool wordt hij aangenomen op het Twents Conservatorium. Daar gaat Ben in de leer bij Gerrit Boomsma, voormalig eerste trombonespeler van het Overijssels Philharmonisch Orkest. In 1978 behaalt Ben zijn onderwijs diploma met extra kwalificatie voor het spelen in een orkest. Twee jaar later rondt hij de opleiding euphonium met succes af.

In eerste instantie kiest Ben voor lichte muziek. Hij speelt in het orkest van Freddie Golden en in verschillende big bands. Ben gaat vervolgens als freelancer werken bij Opera Forum, het Overijssels Philharmonisch Orkest en verschillende andere Nederlandse symfonieorkesten. In 1984 krijgt Ben een vaste aanstelling als tweede trombonist bij het Orkest van het Oosten. In 2015 werd hij voorzitter van de ondernemingsraad van het orkest.
Peter van Klink
Peter van Klink Trombone
Al op jonge leeftijd leert Peter van Klink verschillende instrumenten te spelen. Hij studeert vervolgens aan het conservatorium van Utrecht bij Hans Komst en Alber Zuijderduin. Peter behaalt daar zijn diploma’s voor trombone, alttrombone, tenortuba en contrabastrombone én cum laude het diploma voor bastrombone. Daarnaast studeert hij af als docerend .. Lees meer »
Al op jonge leeftijd leert Peter van Klink verschillende instrumenten te spelen. Hij studeert vervolgens aan het conservatorium van Utrecht bij Hans Komst en Alber Zuijderduin. Peter behaalt daar zijn diploma’s voor trombone, alttrombone, tenortuba en contrabastrombone én cum laude het diploma voor bastrombone. Daarnaast studeert hij af als docerend musicus.

Nog tijdens zijn studie is Peter een seizoen lang verbonden aan het Residentieorkest te Den Haag onder leiding van Hans Vonk. Sinds 1985 is Peter de vaste bastrombonist bij Orkest van het Oosten . Freelance speelt hij bij andere symfonieorkesten en muziekensembles. Als hoofdvakdocent is hij sinds 1990 verbonden aan het ArtEZ conservatorium. De laatste jaren is Peter ook regelmatig actief als gastdocent aan het conservatorium van Riga.
Joost Smeets
Joost Smeets Tuba
De tuba fascineert Joost Smeets al van jongs af aan. Hij gaat daarom tuba studeren aan de MHS Köln en speelt in die tijd bij verschillende nationale en internationale jeugdorkesten. Na zijn studie gaat Joost aan de slag bij Orkest van het Oosten en speelt daarnaast bij het Limburgs Symfonie Orkest. .. Lees meer »
De tuba fascineert Joost Smeets al van jongs af aan. Hij gaat daarom tuba studeren aan de MHS Köln en speelt in die tijd bij verschillende nationale en internationale jeugdorkesten. Na zijn studie gaat Joost aan de slag bij Orkest van het Oosten en speelt daarnaast bij het Limburgs Symfonie Orkest.

Joost is hoofdvakdocent aan het ArtEZ Conservatorium en dirigeert vanaf 2008 bij verschillende orkesten in binnen- en buitenland. Zoals het Württembergische Philharmonie Reutlingen, St. Petersburg Staats Symphonie Orkest, Nationaal Jeugd Orkest van Spanje (Jonde), Kislovodsk Philharmonisch Orkest en New Professionals Orchestra London. Tegenwoordig is Joost ook chefdirigent van Kamerfilharmonie der Aa.
Marta Fossas i Mallorquí
Marta Fossas i Mallorquí Contrabas
Ze begon contrabas te spelen op 7-jarige leeftijd (2001) op de openbare muziekschool in Gerona bij Pere Coma. Ze vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Gerona (2008), bij Stanislava Ivanova, waar ze op haar achttiende afstudeerde. Daarna verhuisde ze naar Essen in Duitsland voor een bachelorstudie bij Niek de .. Lees meer »
Ze begon contrabas te spelen op 7-jarige leeftijd (2001) op de openbare muziekschool in Gerona bij Pere Coma. Ze vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Gerona (2008), bij Stanislava Ivanova, waar ze op haar achttiende afstudeerde. Daarna verhuisde ze naar Essen in Duitsland voor een bachelorstudie bij Niek de Groot (2014). Ze studeerde dit jaar af en verhuisde naar Amsterdam voor een masterstudie bij Olivier Thiery (2018).

Orkestervaring (jeugdorkesten)
• Jove Orquestra Nacional de Catalunya (Jeugdorkest van Catalonië) - 2007 tot 2014
• El Camino Youth Symphony (ECYS) - juni 2011
• Joven Orquesta Sinfónica de Cantabria (Jeugdorkest van Cantabria) - 2013
• Schleswig-Holstein Musik Festival Orchestra Academy - 2016

Orkestervaring (professionele orkesten)
• Orquestra de Cadaqués, remplaçant - 2014 tot heden
• Essener Philharmoniker, akademist - seizoen 2016-2017
• Düsseldorfer Symphoniker, remplaçant - april 2017
• Royal Concertgebouw Orchestra (RCO), remplaçant - mei 2018
• Radio Filharmonisch Orkest (RFO), remplaçant - oktober en november 2018
• Les Dissonances, remplaçant - oktober 2018

Masterclasses
Ze heeft lessen gevolgd bij enkele van de belangrijkste bassisten van deze tijd, zoals Matthew McDonald, Nicky Schwartz, Burak Marlali, Dane Roberts, Zoran Markovic, Anita Mazzantini, Toni Garcia, Otto Tolonen, Pierre-Emmanuel de Maistre …

In seizoen 2018-2019 is zij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest. 
Michel Kroese
Michel Kroese Contrabas
Op veel plekken in de wereld heeft Michel Kroese al gewoond. Van geboorteplaats Melbourne vertrekt hij richting Jakarta om vervolgens neer te strijken in Nijmegen. Zijn studie contrabas doet Michel bij Paul Godwaldt aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Michel is plaatsvervangend aanvoerder van de contrabasgroep bij het Orkest .. Lees meer »

Op veel plekken in de wereld heeft Michel Kroese al gewoond. Van geboorteplaats Melbourne vertrekt hij richting Jakarta om vervolgens neer te strijken in Nijmegen. Zijn studie contrabas doet Michel bij Paul Godwaldt aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.

Michel is plaatsvervangend aanvoerder van de contrabasgroep bij het Orkest van het Oosten. Het spelen van Richard Wagners 'Ring des Nibelungen' onder leiding van Ed Spanjaard samen met de Reisopera is één van de meest bijzondere ervaringen voor Michel.

Erik Olsman
Erik Olsman Contrabas
Orgel, gitaar, basgitaar en contrabas. Erik Olsman speelt deze instrumenten allemaal in zijn jeugd. Vanaf zijn achtste is hij met muziek bezig. In 1989 doet hij toelating contrabas en basgitaar aan het Hilversums conservatorium. Voor beide wordt hij toegelaten maar moet een keuze maken. Contrabas was uiteindelijk het instrument waarmee .. Lees meer »
Orgel, gitaar, basgitaar en contrabas. Erik Olsman speelt deze instrumenten allemaal in zijn jeugd. Vanaf zijn achtste is hij met muziek bezig. In 1989 doet hij toelating contrabas en basgitaar aan het Hilversums conservatorium. Voor beide wordt hij toegelaten maar moet een keuze maken. Contrabas was uiteindelijk het instrument waarmee hij verder wilde komen.

Direct in het eerste jaar wordt zijn liefde voor de klassieke muziek gewekt door het bijvak klassiek, onderwezen door Edward Mebius. Andere docenten waar hij les van krijgt zijn Koos Serierse en Peter Jansen. De studie wordt cum laude afgerond voor lichte muziek. Een jaar later behaalt hij zijn diploma Klassieke Muziek en doet hij auditie bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hier heeft hij tot 2010 met chefdirigent Edo de Waard en Jaap van Zweden gewerkt.

Sinds 2010 is Erik aanvoerder contrabas bij Orkest van het Oosten . Hij speelt daarnaast regelmatig bij het Combattimento Consort, Catharijne Consort en het Nederlands Blazersensemble.
Louis van der Mespel
Louis van der Mespel Contrabas
Toen Louis de contrabas ontdekte op de middelbare school, vond hij meteen affiniteit met het instrument en verdiepte hij zich in de wereld van de jeugdorkesten in Nieuw-Zeeland. Hij werd eerste contrabassist van het National Youth Orchestra en trad op als solist met zijn regionale jeugdorkest. In 2012 begon hij .. Lees meer »
Toen Louis de contrabas ontdekte op de middelbare school, vond hij meteen affiniteit met het instrument en verdiepte hij zich in de wereld van de jeugdorkesten in Nieuw-Zeeland. Hij werd eerste contrabassist van het National Youth Orchestra en trad op als solist met zijn regionale jeugdorkest. In 2012 begon hij met zijn studie aan de New Zealand School of Music in Wellington onder leiding van Victoria Jones en Joan Perarnau Garriga, beiden van het New Zealand Symphony Orchestra (NZSO). In 2013 ontving hij de NZSO-beurs, waardoor hij waardevolle ervaring opdeed met het werken met dit professionele orkest. In 2015 verhuisde Louis naar Nederland om zijn studie voort te zetten en in 2018 behaalde hij zijn 2e bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Quirijn van Regteren Altena (Asko/Schönberg ensemble). Louis is net begonnen met zijn masters, ook in Den Haag, met als specialisatie "Ensemble Academie". Tijdens zijn verblijf in Europa is hij twee jaar lid geweest van het NJO (Nationaal Jeugd Orkest van Nederland), waar hij vaak eerste contrabassist was.
 
Gedurende zijn 1e bachelorstudie is Louis een drukke freelancer geweest en een informeel lid van het semiprofessionele Orchestra Wellington. Ook heeft hij vaak sessiewerk gedaan met het NZSO, waarmee hij talloze filmsoundtracks heeft opgenomen.
In Europa is Louis actief als professioneel musicus en treedt hij regelmatig op met diverse orkesten en ensembles in Nederland en België, waaronder Sinfonia Rotterdam, Antwerp Symphony Orchestra, Holland Symphony Orchestra, Ars Musica, Het Promenade Orkest en het Noord Nederlands Orkest.
 
Tijdens zijn studie heeft Louis een grote interesse ontwikkeld voor verschillende muzikale richtingen: kamermuziek en arrangementen. Beide muzieksoorten worden ontwikkeld binnen Trapèze, een nieuw opkomend ensemble.

In seizoen 2018-2019 is hij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest. 
 
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.