Marie-Thérèse Herrman, geboren in Gouda, begon met vioolspelen op haar achtste, nadat ze al een paar jaar pianolessen had. Op haar twaalfde speelde ze voor het eerst mee in een amateurorkest en werd hier zo door gegrepen, dat ze op dat moment wist, dat ze violist in een symfonieorkest wilde worden. Zo geschiedde! Na voltooiing van haar vioolstudie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Kati Sebestyén werd zij violist in het Orkest van het Oosten.
Vanaf 1986 maakt Marie-Thérèse deel uit van de eerste vioolgroep.
Zij speelt ook kamermuziek o.a. in het Valeriusensemble.
Carla Leurs is met recht een muzikale duizendpoot. Tijdens de London Proms werd haar “engaging personality” geroemd als concertmeester van de BBC Philharmonic. Maarten ’t Hart schreef dat hij tranen in zijn ogen had tijdens Schubert’s strijkkwartet "Tod und das Mädchen", het NRC noemde haar spel compromisloos en ontwapenend, de Seattle Times roemde haar voor haar “deeply musical understanding” in het vioolconcert van Tsjaikovski.
Carla studeerde aan de befaamde Juilliard School in New York bij Itzhak Perlman, waar haar niet alleen de begeerde Dorothy Delay beurs werd toegekend, maar zij ook de “concerto competition” won, wat tot haar New York debuut met het Juilliard Orchestra in Lincoln Center leidde. Ze is laureate van vele nationale en internationale prijzen, waaronder het Nationaal Vioolconcours Oscar Back en het Prinses Christina Concours, maar ook het Isang Yun Concours in Zuid-Korea, het Jean Francaix Concours te Parijs, het Tibor Varga Concours in Zwitserland en diverse concoursen in de VS waaronder de Washington ASTA. Tijdens het prestigieuze Verbier Festival werd Carla de APCAV prijs voor meest veelbelovende musicus uitgereikt.
Carla was te horen over de hele wereld, onder meer in Carnegie Hall in de “Artist International Series” en in de “New Masters on Tour” serie in Moskou, St. Petersburg en Tallin. Zij soleerde met orkesten uit heel Europa, de VS en Azie, waaronder Les Solistes Européens en het Sinfonieorchester Basel, in samenwerking met vermaarde dirigenten als Carlos Kalmar, Vassily Sinaisky, Ed Spanjaard en Jan Willem de Vriend. Tijdens het openingsconcert van het fameuze Sakharov Festival in Rusland, speelde zij Tsjaikovski’s vioolconcert, wat al eerder lovend door publiek en pers in Duitsland en de VS werd ontvangen.
Als kamermusicus werkte Carla onder meer samen met violisten Itzhak Perlman, Vilde Frang en Liza Ferschtman, cellisten Sol Gabetta, Julian Steckel en Nicolas Altstaedt, fluitist Jacques Zoon en diverse leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Berliner Philharmoniker. Zij was te beluisteren op het Menuhin Festival in Gstaad, Verbier Festival, Davos Festival, Delft Festival en het eerste Perlman Chamber Music Program in New York.
Sinds 2012 is Carla concertmeester van het Orkest van het Oosten, onder leiding van Ed Spanjaard en vervulde deze rol ook als gast bij onder meer de London Philharmonic, BBC Philharmonic, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Nederlands Kamerorkest.
Dankzij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds speelt Carla een prachtige viool gemaakt door Nicolas Lupot, Paris 1808.
Voor meer informatie: www.carlaleurs.com
Aken is de plek waar de muzikale wortels van Michael Rein liggen. Zijn leven is gekenmerkt door grenzeloosheid. Geboren in Duitsland, gestudeerd in Stuttgart, Freiburg, Essen en Londen en nu woonachtig in Nederland.
Zeven jaar is Michael als hij zijn eerste vioolles krijgt. Na de middelbare school zet hij zijn vioolstudie voort in Stuttgart en Freiburg waar hij les had van onder andere Magdalena Rezler en Hansheinz Schneeberger. Daarna volgde Michael de Advanced Solo Studies aan de Guildhall School in Londen bij Yfrah Neaman.
Gedurende zijn studie speelt Michael in de Jungen Deutschen Philharmonie en het internationale studentenorkest Shira in Israel. Hij speelde als stagiair bij de Stuttgarter Philharmoniker en ook als remplacent bij het Kölner Gürzenich-Orchester en het Sinfonieorchester Wuppertal.
In 2004 begint hij bij Orkest van het Oosten en wordt direct lid van het Valerius-Ensemble. Hij was mede-oprichter en artistiek leider van het in 2006 opgerichte Kamerorkest "Sinfonietta Aurora". In het Museum Twentse Welle (nu Museumfabriek) organiseerde hij twee seizoenen een innovatieve serie van nachtconcerten die dwarsverbanden met de museumcollectie en andere kunstvormen legde.
Deze ervaring is de opmaat voor een nieuw muzikaal avontuur, Michael legt zich toe op orkestdirectie. Hij begint als vaste dirigent van het Euregio-Sinfonieorchester Ahaus en besluit om het vak ook op Conservatoriumniveau te studeren. Onder zijn docenten op het Conservatorium in Maastricht zijn er ook een aantal die de afgelopen jaren als gastdirigent met het Orkest van het Oosten optraden, bijvoorbeeld Jan Stulen, Enrico Delamboye en Arjan Tien. In 2019 studeert hij af met zijn Masters-diploma.
Michael stond al op de bok voor orkesten in Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Finland en Brazilië. Voormalig chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, Jan Willem de Vriend, nam hem als assistent-dirigent mee naar het prestigieuze festival in Schwetzingen (D) en hij werkte als assistent bij het Jeugd Orkest Nederland.
Hij heeft een persoonlijk band met Zuid-Amerika: zijn vrouw Tania Prates-Rein komt uit Brazilië en met het Valerius-Ensemble en het Emsland-Ensemble speelde hij vele keren in verschillende landen zoals Brazilië, Chili en Bolivia. Maar hij bezoekt deze landen ook graag tijdens zijn vakantie.
Michael bespeelt een viool van Camillo Camilli (1740) die hij in bruikleen heeft van het Jaap van Zweden-Ferdinand Fransen Fonds.
Karl Sousa werd in 1976 in Sydney geboren. Met vijf jaar kreeg hij zijn eerste vioolles. Belangrijke docenten waren achtereenvolgens Tibor Varga, Valeri Gradow en Barbara Rau. Naast verschillende prijzen bij het concours „Jugend musiziert“ ontving hij in 1991 de eerste cultuurprijs van Höxter en in 1997 de Volksbankprijs voor jonge kunstenaars in Europa.
Op de Hochschule für Musik und theater Hannover studeerde Karl Sousa bij professor Adam Kostecki. Daarnaast volgde hij verschillende masterclasses, o. a. bij Zakhar Bron, Herman Krebbers, Igor Ozim en Ruggiero Ricci.
Hij gaf recitals en concerten als solist met orkest in diverse europese landen, Kanada en Australie. Sinds 2005 is hij betrokken bij het National Music Festival in Namibia, waar hij solistisch en als concertmeester optreedt en masterclasses geeft.
Van 2004 tot 2012 was hij werkzaam als plv. eerste concertmeester van het Orkest van het Oosten. In dezelfde functie remplaceerde hij met regelmaat bij de NDR Radiophilharmonie in Hannover. 2012/13 was hij als tweede concertmeester verbonden aan de Lübecker Philharmoniker. Sinds 2013 is hij weer in dienst bij het Orkest van het Oosten, nu als tuttist tweede viool. Als remplaçant speelt hij regelmatig eerste viool bij het Gelders Orkest.
I graduate at the State Conservatory of Thessaloniki, Macedonia University of Thessaloniki, and Utrecht Conservatorium, I have a master degree for performance both in violin and viola in addition to a bachelor degree in musicology. I was born in Albania in 1984 and started studying violin when I was 5 years old and viola at the tender age of 30. I’ve collaborated with many orchestras and artists such as the Utrecht String Quartet and Roland Dyens. Since September 2017 I’m thrilled to be a part of the viola section and looks forward to an exciting season and hopefully beyond. I enjoy playing chess, tennis, dancing tango and lately, learning Dutch.
Tutti altviolist
Francisco España werd geboren in 1992 in Málaga (Spanje). Hij begon zijn cellostudie op tienjarige leeftijd bij Belen Cueto en Urmas Tammik. In 2012 verhuisde hij naar Sevilla om te studeren bij Israel Fausto Martínez aan het Conservatorio Superior de Música "Manuel Castillo", waar hij cum laude afstudeerde. Momenteel volgt hij een masteropleiding tot solocellist aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij professor Karlien Bartels. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder anderen Lluís Claret, Christophe Coin, Jeroen Reuling, María de Macedo, Asier Polo, Suzana Stefanovic, Javier Albarés, Florent Maigrot, Ángel Luís Quintana en Jan Kalinowski.
Hij was lid van verschillende jeugdorkesten, zoals het Joven Orquestra Barroca de Andalucía en het Joven Orquestra de Andalucía. Ook heeft hij in professionele orkesten gespeeld, zoals het Orquestra Bética de Cámara en het Orquestra Ciudad de Granada. Hij heeft ook meerdere malen deelgenomen aan een cursus voor pianisten, dirigenten en jeugdorkesten door dirigent Bruno Aprea en pianist Joaquin Soriano. In de loop der jaren heeft hij gewerkt met dirigenten als Anatoly Levin, John Axelrod en Manuel Hernández-Silva. Als orkestmusicus heeft hij opgetreden op muziekfestivals in Frankrijk, Polen en Rusland.
Zijn actieve carrière als kamermusicus bracht hem in 2015 naar Italië, waar hij deelnam aan het Amant Project van het Orquestra Barroca de Sevilla. Hier kreeg hij masterclasses van beroemde Spaanse muzikanten uit de wereld van de barokmuziek. Hij voltooide zijn kamermuziekopleiding met masterclasses van onder anderen Sarah Kapustin, Mariana Todorova, Maria Milstein, Frank van der Laar, José María Redondo en Gideon den Herder. In 2016 ontving hij de 3e prijs in de II Chamber Music Competition José Gómez, waarbij hij ook de eervolle vermelding “beste strijker” kreeg. In 2018 won hij de 3e prijs in de ArtEZ Chamber Music Sessions.
In seizoen 2018-2019 is hij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest.
Jorge Gaona Ros (born on 28/5/1988) was 6 years old when he started playing clarinet in San Miguel de Salinas, his hometown in the south of Alicante (Spain), and studied in Spain until he got his bachelor degree in 2011 from the “Conservatorio Superior de Musica de Murcia”. Then he moved to Oslo (Norway) where he studied his Master degree in Music Performance and Chamber Music with professors like Björn Nyman, Hans Christian Braen, Froydis Ree Werke or Dag Jensen in “Norges Musikkhøgskole”. Besides, he has had lessons with clarinet players as Leif Arne Pedersen, Johannes Peitz, Yehuda Gilad, Larry Passin and Lorenzo Coppola among others.
He has played in orchestras like the Norwegian Radio Orchestra, Artic Philharmonic, Murcia Symphony Orchestra or Schleswig-Holstein Orchestra among others together with different chamber music groups all over Norway (mostly with wind quintet, clarinet, cello and piano trio and reeds trio).
Recently he moved to the Netherlands to start his career as clarinet player in Orkest van het Oosten and became aswell member of Valerius Ensamble.
Hanneke Nijs studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze behaalde haar bachelordiploma bij Johan Steinmann en studeerde met onderscheiding af voor haar master bij Dorian Cooke. Ook volgde ze masterclasses bij Sergio Azzolini en Sophie Dartigalongue.
Ze speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en remplaceerde in verschillende orkesten, waaronder het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Sinds 2014 is ze solo fagottiste bij het Orkest van het Oosten. Daarnaast speelt ze regelmatig kamermuziek in verschillende gezelschappen en is ze werkzaam als docente bij Academia Musica, Kaliber Kunstenschool en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.
Op veel plekken in de wereld heeft Michel Kroese al gewoond. Van geboorteplaats Melbourne vertrekt hij richting Jakarta om vervolgens neer te strijken in Nijmegen. Zijn studie contrabas doet Michel bij Paul Godwaldt aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.
Michel is plaatsvervangend aanvoerder van de contrabasgroep bij het Orkest van het Oosten. Het spelen van Richard Wagners 'Ring des Nibelungen' onder leiding van Ed Spanjaard samen met de Reisopera is één van de meest bijzondere ervaringen voor Michel.