Ed Spanjaard

« Naar orkestpagina

Ed Spanjaard

Ed Spanjaard is vanaf 1 september 2017 vaste dirigent bij het Orkest van het Oosten. Dirigent en orkest kennen elkaar sinds 1996 toen ze samenwerkten in de operaproductie Don Carlo van de Nederlandse Reisopera. Daarna hebben dirigent en orkest tussen 2009 en 2012 jaarlijks samengewerkt in Wagners indrukwekkende opera-cyclus 'Der Ring des Nibelungen', wederom van de Reisopera. “We zijn met elkaar volwassen geworden”, karakteriseert Ed Spanjaard zijn relatie met het Orkest van het Oosten.

Ed Spanjaard (Haarlem, 1948) kreeg zijn muzikale opleiding (piano en directie) in Amsterdam en Londen. Vanaf 1973 werkte hij als repetitor en assistent-dirigent in het Royal Opera House Covent Garden met onder meer Sir Colin Davis, bij Glyndebourne Festival Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest (toen nog geleid door Bernard Haitink) en bij Leonard Bernstein en Herbert von Karajan. Daarnaast assisteerde hij enige jaren in Bayreuth, waar hij in 1983 betrokken was bij de voorbereiding van een nieuwe enscenering van Wagners 'Ring des Nibelungen', gedirigeerd door Georg Solti.

In 2001 maakte Spanjaard met opmerkelijk succes zijn officiële debuut bij het Concertgebouworkest, dat hem sindsdien regelmatig heeft teruggevraagd. Daarnaast heeft hij gewerkt met o.a. Münchner Philharmoniker, Staatskapelle Weimar, Danish National Symphony Orchestra, Ensemble InterContemporain, Ensemble Modern, KlangForum Wien, Nederlandse Bachvereniging, Dallas Symphony Orchestra en in 2013 met het Orkest van de 18e Eeuw (semi-concertante uitvoering van Così fan tutte).
 
Als operadirigent is Ed Spanjaard werkzaam geweest bij De Nationale Opera, Opéra National de Lyon, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en “Opera in Ahoy” in Rotterdam, waar hij een aantal grootschalige producties leidde. Hij dirigeerde onder andere: Aïda, Don Carlo, La Bohème, Turandot, Der Freischütz, Peter Grimes, Jenufa en Pelléas et Mélisande.
 

Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.