Francisco España

« Naar orkestpagina

Francisco España

Francisco España werd geboren in 1992 in Málaga (Spanje). Hij begon zijn cellostudie op tienjarige leeftijd bij Belen Cueto en Urmas Tammik.  In 2012 verhuisde hij naar Sevilla om te studeren bij Israel Fausto Martínez aan het Conservatorio Superior de Música "Manuel Castillo", waar hij cum laude afstudeerde. Momenteel volgt hij een masteropleiding tot solocellist aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij professor Karlien Bartels. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder anderen Lluís Claret, Christophe Coin, Jeroen Reuling, María de Macedo, Asier Polo, Suzana Stefanovic, Javier Albarés, Florent Maigrot, Ángel Luís Quintana en Jan Kalinowski.

Hij was lid van verschillende jeugdorkesten, zoals het Joven Orquestra Barroca de Andalucía en het Joven Orquestra de Andalucía. Ook heeft hij in professionele orkesten gespeeld, zoals het Orquestra Bética de Cámara en het Orquestra Ciudad de Granada. Hij heeft ook meerdere malen deelgenomen aan een cursus voor pianisten, dirigenten en jeugdorkesten door dirigent Bruno Aprea en pianist Joaquin Soriano. In de loop der jaren heeft hij gewerkt met dirigenten als Anatoly Levin, John Axelrod en Manuel Hernández-Silva. Als orkestmusicus heeft hij opgetreden op muziekfestivals in Frankrijk, Polen en Rusland.

Zijn actieve carrière als kamermusicus bracht hem in 2015 naar Italië, waar hij deelnam aan het Amant Project van het Orquestra Barroca de Sevilla. Hier kreeg hij masterclasses van beroemde Spaanse muzikanten uit de wereld van de barokmuziek. Hij voltooide zijn kamermuziekopleiding met masterclasses van onder anderen Sarah Kapustin, Mariana Todorova, Maria Milstein, Frank van der Laar, José María Redondo en Gideon den Herder. In 2016 ontving hij de 3e prijs in de II Chamber Music Competition José Gómez, waarbij hij ook de eervolle vermelding “beste strijker” kreeg. In 2018 won hij de 3e prijs in de ArtEZ Chamber Music Sessions.

In seizoen 2018-2019 is hij, in het kader van het project Talentontwikkeling, verbonden aan het orkest. 

Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.