Cellotalent Lidy Blijdorp over haar optreden met Orkest van het Oosten

Cellotalent Lidy Blijdorp over haar optreden met Orkest van het Oosten

A A A print
Cellotalent Lidy Blijdorp over haar optreden met Orkest van het Oosten
15-03-2018

Lidy Blijdorp (1986) is een veelbelovende jonge celliste met een enorme vertelkracht, gespecialiseerd in barokrepertoire voor cello. Op 16 en 18 maart soleert zij in de Rococovariaties van Tsjaikovski, begeleid door het Orkest van het Oosten. 
 
Opkomend talent Lidy Blijdorp is te gast in de Rococovariaties voor cello en orkest van Tsjaikovski. In dit speelse muziekwerk laat de 19e-eeuwse Russische componist de lichtere 18e eeuw herleven. Koren op de molen van Lidy Blijdorp: “In de Rococovariaties hoor ik Barok, want het thema komt uit de Rococotijd. Deze stijl, vermengd met de taal van Tsjaikovski maakt de muziek erg bijzonder. Soms begint een melodie heel simpel en puur, en dan komt er een romantische harmonie of articulatie bij waardoor je ineens Russisch ballet voor je ziet.”
 
Lidy Blijdorp wist al jong dat ze cello wilde spelen. “’Die grote viool, dat wil ik spelen’ zei ik tegen mijn moeder toen zij mij op zesjarige leeftijd eens meenam een concert van een barokensemble.” Sinds 2016 bespeelt Blijdorp de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, een in Barok gespecialiseerde legendarische, internationaal geroemde cellist. Bijlsma over Lidy Blijdorp: “Ze speelt geweldig cello en heeft een heel bijzondere, muzikale persoonlijkheid. Ook heeft ze een zeer aantrekkelijke geest, afwisselend vrolijk en ernstig.” Er wordt ook wel gezegd dat Lidy communiceert via haar cello. “Toen ik voor het eerst op deze cello speelde viel me op dat er ruimte en tijd in de klank zit. Alsof de cello heel geduldig is. Het instrument heeft een licht en vrolijk karakter.”
 

Corina Liefers vertelt over Beethovens Eroica

Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.