‘Fagotconcert Rota levert filmbeelden erbij’

‘Fagotconcert Rota levert filmbeelden erbij’

A A A print
‘Fagotconcert Rota levert filmbeelden erbij’
28-02-2019

Het concert voor fagot en orkest van Nino Rota belooft entertainment. Volgens solist Bram van Sambeek tekent het de componist, dat hij zich daarbij ver houdt van het clowneske dat de fagot al te vaak aankleeft. “Dit heeft de klasse van een Fellini-film.”

Hij is net terug uit Polen, waar hij met Leszek Wachnik van het Warsaw Philharmonic Orchestra soleerde in een nieuw concert voor twee fagotten en orkest van de Finse componist Kalevi Aho. Het was zijn idee, vertelt Van Sambeek, die met dit soort initiatieven zijn collega’s uit orkesten ook graag in de schijnwerper zet.  “Zo’n samenwerking levert zoveel inspiratie op”. Hij zou zoiets ook graag doen met fagottist Hanneke Nijs van het Orkest van het Oosten. “Of het lukt hangt van veel factoren af, maar zij is ook zo iemand die het verdient te schitteren.”

Beeldend fagotconcert
Eerst is hij zelf aan de beurt, met het concert voor fagot en orkest uit 1977 van de Italiaan Giovanni  ‘Nino’ Rota, die vooral bekend is van zijn filmmuziek. Zijn soundtracks voor bijvoorbeeld The Godfather (Coppola) en La Dolce Vita (Fellini) zijn net zo klassiek geworden als die films. Geen wonder dat ook het fagotconcert als vanzelf beelden oproept, zoals Van Sambeek vaststelt. “Niet per se als een samenhangend verhaal, maar meer als een mozaïek.”

Slaapconcerten
Ooit liet Van Sambeek zichzelf graag wekken met delen uit Rota’s fagotconcert. Daaruit ontstonden ook de slaapconcerten waarmee hij in 2016 opzien baarde. Voor zijn instrument gaat hij nu eenmaal door het vuur, en daarmee dwars door conventies. Die eigenzinnigheid herkent hij in Nino Rota. “Bij zijn soloconcerten koos hij niet voor de geijkte instrumenten. Dat hij zo ook de fagot op de voorgrond plaatste doet me wat.”

Humoristisch en intelligent
In het werk, dat Rota twee jaar voor zijn dood voltooide, klinkt ook diens karakteristieke humor door, beaamt Van Sambeek. “Het is licht zonder dat het een cliché wordt. Dat zie ik ook als een statement.” Het komische zit vooral in het eerste deel, dat Rota pas later uitbreidde tot een compleet concert. “Als geheel graaft het echt wel wat dieper.” Zoals ook het entertainment dat het stuk biedt volgens de fagottist ‘de klasse heeft van een Fellini-film’. Van Sambeek: “Van Rota is de mooie uitspraak dat kunst niet intellectueel moet zijn maar wel intelligent.”

Raffinement
De eenvoud van het werk is dan ook bedrieglijk, zoals hij benadrukt. Om niet te zeggen: gecalculeerd. “Ik geloof dat hij die bewust heeft ingezet. Rota was een ambachtsman.” Van Sambeek roemt de geraffineerde instrumentatie (“Die roept heel originele klankkleuren op”) en de mooie melodieën (“Even simpel als onweerstaanbaar”). Zo ontstaat volgens hem een magische, ‘bijna surrealistische’ sfeer. “Maar misschien is dat al teveel mijn eigen associatie met die films van Fellini.”

Onorthodoxe musicus
Als ambassadeur van de fagot zoekt Van Sambeek het graag in onorthodoxe combinaties. De meest extreme stap in zijn missie tot nu toe: de cd met rock en metal die hij net heeft uitgebracht met Sven Figee (hammondorgel), Rick Stotijn(contrabas) en Marijn Korff de Gidts (drums). Als de band ORBI (the Oscillating Revenge of the Background Instruments) spelen ze hun favoriete nummers uit dat ruige repertoire. Van Sambeek: “Alleen door grenzen over te gaan kun je aantonen dat elke stijl zijn eigen diepgang heeft. Vaak op punten waar je het niet verwacht.”      

Bram van Sambeek en het Orkest van het Oosten
Fagotconcert Rota en Brahms 4   
7 maart, 20.00 uur – De Spiegel, Zwolle
8 maart, 20.00 uur – Muziekcentrum Enschede
Meer informatie https://www.ovho.nl/programmas/fagotconcert-rota-en-brahms-4/1525254722/

Promo - Fagotconcert Rota en Brahms 4 - Hanneke Nijs
promo Fagotconcert van Rota door solist Bram van Sambeek

Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.