Orkest van het Oosten brengt Europese subsidie naar Overijssel

Orkest van het Oosten brengt Europese subsidie naar Overijssel

A A A print
Orkest van het Oosten brengt Europese subsidie naar Overijssel
13-10-2016

voor lokale projecten in de provincie

 
 
Het Orkest van het Oosten voert de komende drie jaar op vier plekken in de provincie Overijssel experimentele projecten uit om nieuwe publieksgroepen te bereiken. Hoe deze projecten er uit zullen zien, bepaalt niet de orkestdirectie maar dat doen musici uit het orkest en vertegenwoordigers van het beoogde publiek samen. Het experiment is onderdeel van een door de EU gesubsidieerd project van zeven Europese symfonieorkesten dat deze week van start gaat.
 
De zeven orkesten uit Engeland, Oostenrijk, Roemenië, Tsjechië, Spanje en Nederland gaan in het ‘European Orchestra Laboratory’ (EO-LAB) samen op zoek naar manieren om een groter deel van de samenleving bij klassieke muziek te betrekken. De partners delen de kennis en resultaten van hun lokale projecten en kunnen zo veel sneller succesvolle projecten overnemen en toepassen.
 
Bovendien wordt in de experimentele projecten van de orkesten het traditionele business- en managementmodel van een orkest  op zijn kop gezet: een aantal musici van elk orkest wordt projectleider en ontwikkelt innovatieve muzikale producties in intensief contact met vertegenwoordigers van lokale publieksgroepen. Dit vanuit het idee dat individuele orkestmusici in de toekomst steeds belangrijker zullen worden bij het vervullen van een brugfunctie tussen orkest en maatschappij.
 
Deze week vond de startconferentie van EO-LAB plaats in Barcelona. De zeven projecten van de partnerorkesten vinden plaats tussen oktober dit jaar en september 2019. De eerste resultaten van het OvhO-project zijn in seizoen’17/’18 zichtbaar.
 
Het OvhO is projectleider en initiatiefnemer van het EO-LAB, één van de 15 projecten die de EU afgelopen voorjaar honoreerde uit 112 internationale aanvragen. De samenwerking van de zeven orkesten krijgt een subsidie van 1,5 miljoen euro uit het Creative Europe programma van de EU. De zes andere deelnemende orkesten zijn het Hallé Orchestra, Ulster Orchestra, Tonkünstler-Orchester, Czech Philharmonic Orchestra, Romanian National Symphony Orchestra, Barcelona Symphony Orchestra.
 
 
 

Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.