Passie en persoonlijkheid

Passie en persoonlijkheid

A A A print
Passie en persoonlijkheid
06-09-2017

Ed Spanjaard is de nieuwe vaste dirigent van het Orkest van het Oosten. Opvallende keuzes in zijn eerste programma: de zelden gespeelde Faust Symfonie van Liszt, toneelmuziek van Diepenbrock en twee werken van jonge Nederlandse componisten. Bovendien neemt hij zelf ook nog plaats aan de vleugel. “Dit orkest en ik, we weten wat we aan elkaar hebben.”

Van alles wat Ed Spanjaard eerder al met het Orkest van het Oosten heeft gedaan is de Wagner-cyclus Der Ring des Nibelungen tussen 2009 en 2012 wel het toppunt. Tot nu toe dan. Want je zult hem niet horen beweren dat die titanenklus met de Nederlandse Reisopera niet valt te overtreffen. “Of ik het mooiste hier al heb gehad? Nee. In mijn muzikale leven doemen steeds weer onverwachte dingen op. Het is niet één opgaande lijn, maar een route waarvan ik de vertakkingen zelf ook niet zie aankomen. Met alle uitdaging vandien.”

Fundamenten leggen
Zegt de man die ondertussen een leeftijd heeft waarop anderen het rustiger aan gaan doen. “Ik ben nu 68, voel me kiplekker. Heb vorig jaar nog gereisd van Edinburgh tot Caïro.” Hoe lang hij blijft? ”Wat mij betreft zolang ik met volle inzet en enthousiasme mijn werk kan doen. We zien wel hoe het loopt.” De tien jaren die zijn voorganger Jan Willem de Vriend volmaakte eindigden in een turbulente periode, waarin het voortbestaan van het orkest aan een zijden draad kwam te hangen. Ed Spanjaard zal nu het fundament moeten leggen voor de beoogde intensieve samenwerking met Het Gelders Orkest. Over zijn rol daarin kan hij nog niet veel zeggen. Maar vertrouwen op een goede afloop is er zeker. Met dank ook aan Wagner: “We hebben toen met beide orkesten samen een succes gemaakt van die vier kolossale opera’s. Ik denk niet dat er nu iets gevaarlijkers op de loer ligt.”

Warm aanbevolen nieuwe muziek
In muzikaal opzicht gaat Spanjaard het risico sowieso niet uit de weg. Komend seizoen al laat hij het publiek kennismaken met nagelnieuw werk van twee jonge Nederlandse componisten, en ook de suite uit Elektra van Diepenbrock zal - hoewel een eeuw oud – slechts weinigen bekend voorkomen. “Terwijl het één van de meest gepassioneerde Nederlandse orkestwerken is.” In de Unificazione (Eenwording) geeft de Koerdische Nederlander Hawar Tafiq (1982) zijn visie op het hedendaagse Europa. “Groots en overrompelend”, aldus Spanjaard. Het stuk werd in februari van dit jaar voor het eerst uitgevoerd, ter ere van het 25-jarige Verdrag van Maastricht. Wilbert Bulsink (1983) bezorgt het Orkest van het Oosten zelfs een wereldpremière, met diens ‘Speling voor harp en orkest’, volgens Spanjaard een wonder van verfijning en verstilling. Het is opvallend, vindt hij, hoe duidelijk de persoonlijkheid van beide talenten zich al in hun werk aftekent.

Achter de piano
Van Liszt staat Eine Faust Symfonie op het programma, de muzikale portretten van Faust, Gretchen en Mephisto die zelden tot klinken komen. Naast gedoseerde verrassingen wachten het publiek in Overijssel komend seizoen ook erkende hoogtepunten uit het klassieke repertoire. Grote symfonieën als de populaire Symfonie nr. 9 van Dvorák, en de Symfonie nr. 9 van Sjostakovitsj. “Zijn luchtigste”, zoals Spanjaard zegt. In één programma met het geliefde vioolconcert van Tjaikovski, waarin concertmeester Carla Leurs zal schitteren. Van Bruckner klinkt diens ‘magistrale’ Vijfde. En dat dan in combinatie met liederen van Schubert en Mozart, waarbij sopraan Johanette Zomer op de vleugel wordt begeleid door….Ed Spanjaard. Niet omdat het moet maar omdat het kan, luidt vrij vertaald de verklaring. “Ik ben niet van plan om me als pianist op te dringen.” Met een lach: “Maar het is ook voor de musici wel mooi om een keer te horen hoe ik het er zelf van af breng.”

Vaak te gast, nooit een passant
Het tekent de verhoudingen met het Orkest van het Oosten, waar Spanjaard al ettelijke malen te gast was maar zich nog nooit een passant heeft gevoeld. “Dit orkest en ik, we weten wat we aan elkaar hebben. De eerste keer dat ik na mijn benoeming weer in Enschede aan het werk was bespeurde ik een grote mate van openheid en nieuwsgierigheid. Iedereen heeft zin om de toekomst in te gaan.”

Promo - Dvorák 'Uit de nieuwe wereld'

Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.