Reactie op advies Raad voor Cultuur

Reactie op advies Raad voor Cultuur

A A A print
Reactie op advies Raad voor Cultuur
19-05-2016

Het Orkest van het Oosten wil geen gedwongen huwelijk. Dat is de eerste reactie op het advies dat de Raad voor Cultuur op 19 mei presenteerde over de basisinfrastructuur (BIS). “Een gedwongen huwelijk is geen goed idee. Juist in een sterk veranderende samenleving en met beperktere budgetten moeten culturele instellingen samen zorgen voor een zo goed mogelijk niveau van culturele voorzieningen. Dit kost tijd en gaat ook verder dan alleen de samenwerking met Het Gelders Orkest”, aldus Bart van Meijl, interim-directeur van het Orkest van het Oosten.
 
De Raad voor Cultuur stelt in haar rapport dat er vanwege het sombere financiële perspectief geen toekomst is voor het Orkest van het Oosten als zelfstandig orkest. De raad ziet wel potentie wanneer het orkest samen met Het Gelders Orkest één hoogwaardige symfonische voorziening vorm gaat geven die voldoende middelen heeft. De raad adviseert dan ook dat beide orkesten een plan ontwikkelen voor een nieuwe organisatievorm, ingaand per 2019.
 
Uit het rapport herkent het orkest een deel van de kritiek richting het verleden, maar het wil vooral de blik op de toekomst richten. De laatste maanden is de orkestorganisatie, na een dreigend faillissement, omgevormd en klaargestoomd voor de toekomst.
 
Zoals het Orkest van het Oosten reeds in zijn BIS- aanvraag heeft aangegeven wil het de komende periode vorm geven aan de nieuwe artistieke koers en ook de samenwerking met Het Gelders Orkest verder ontwikkelen. Het orkest spreekt wel de hoop uit dat het samen met alle stakeholders in landsdeel Oost de ruimte krijgt om binnen een realistisch tijdsbestek, vanuit een inhoudelijke visie, de samenwerking met o.a. Het Gelders Orkest vorm te geven.

Van Meijl: “De aanwezigheid van een symfonische voorziening in Overijssel is van groot belang voor de blijvende toegankelijkheid van symfonische muziek en alle daarmee verbonden activiteiten. Ook het profiel van Enschede alsmede de culturele faciliteiten vragen om de aanwezigheid van een symfonische voorziening in de stad Enschede. Het Orkest van het Oosten is zich bewust van de positie waarin het zich de laatste maanden heeft bevonden. Inmiddels heeft een reorganisatie ervoor gezorgd dat wij onze focus kunnen richten op de toekomst. De financiële resultaten van het 1e kwartaal 2016 geven hierin alle vertrouwen!”Laatste nieuws:

    Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
    X Akkoord
    Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.