OvhO Laboratorium

A A A print
Musici van het orkest voerden van 2017 tot en met 2019 vier experimentele projecten in Overijssel uit om nieuwe publieksgroepen te bereiken. De inhoud van de projecten werd niet van tevoren maar pas na intensief overleg tussen de musici en de samenwerkingspartners bepaald. De betrokken musici ontwikkelden en leidden deze innovatieve producties zelf. Dit vanuit het idee dat individuele orkestmusici in de toekomst steeds belangrijker zullen worden bij het vervullen van een brugfunctie tussen orkest en maatschappij. Bekijk hieronder de korte video-impressies van deze vier projecten.
(Het experiment is onderdeel van een door de EU gesubsidieerd project van zeven Europese symfonieorkesten onder leiding van het Orkest van het Oosten).
Logo Creative Europe

Project 1: Compose and Connect
Met zijn project Compose and Connect opende contrabassist Tim Nobel de mogelijkheid om samen met medewerkers van een bedrijf of organisatie een nieuwe compositie te maken. De identiteit van de organisatie wordt verklankt in dit nieuwe stuk. Het creatieve proces is daarbij belangrijker dan de perfecte uitvoering: een soort creatieve teambuilding. Tim Nobel leidde twee Compose&Connect projecten: in Enschede met leden van de Syrische gemeenschap en in Olst met medewerkers en directie van de Stichting IJssellandschap.
Project 2: Met uw orkest
Celliste Anne Knappstein leidde in Rijssen het project ‘Met Uw Orkest’: een laagdrempelige kennismaking in de wereld van symfonieorkest, musicus en dirigent aan de hand van workshops, interactieve ensembleconcertjes, een dirigentencursus (geen competitie) a la Maestro, en uiteindelijk orkestconcerten in het Parkgebouw en in een speciaal voor de gelegenheid tot concertzaal omgebouwde showroom.

 


Project 3: Deventer
Violist Karl Sousa organiseerde een reeks van korte zondagmiddagconcerten voor patiënten, mantelzorgers en professionele verzorgenden, op locatie in Deventer zorginstellingen. Samen met Deventer Klassiek en Deventer 1250 kwamen er vervolgens twee concerten tot stand: een wandelconcert met het Deventer Kamerkoor en een openluchtconcert op het Grote Kerkhof.
 Project 4: HaFaBra
Een tiental Overijsselse harmonie- en fanfareorkesten werkte nauw met het orkest en samen in het project van tubaïst en dirigent Joost Smeets. Orkestmusici verzorgden workshops, ensembleoptredens, groepsrepetities, coaching en kijkjes achter de schermen voor de leden van de deelnemende orkesten. Het project monde uit in drie gemeenschappelijke concerten van de amateurorkesten en het Orkest van het Oosten op drie bijzondere locaties in Hengelo, Diepenveen en Heino.
 
 
 

Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.