Brahms, Britten & Bernstein
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Brahms, Britten & Bernstein

Dirigent: Massimo Quarta
Fluit: Silvia Careddu
Programma:
Benjamin Britten - Four Sea Interludes uit Peter Grimes
Leonard Bernstein - ‘Halil’
Johannes Brahms - Symfonie nr. 1
 

Brahmsspecialist
De eerste keer dat Massimo Quarta bij het Orkest van het Oosten te gast was maakte hij een overrompelende indruk, onder meer met Brahms. De tweede keer stal hij de show als dirigent én als vioolsolist en weer stond er een Brahms-symfonie op het programma. Nu, de derde keer, leidt de chef het orkest in Brahms’ eersteling, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft, maar het resultaat mag er zijn. Bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht, uitmondend in een weergaloze finale, met een grootse hymnische melodie die je niet gauw vergeet. Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de Four Sea Interludes uit Peter Grimes van Britten. In deze opera over het harde bestaan in een negentiende-eeuws armoedig Engels vissersdorpje, fungeren de tussenspelen als entr’actes, maar ook los in de concertzaal blijft de zeggingskracht van deze muziek onweerlegbaar.
 
Hommage voor fluit
Te midden van al deze symfonische muziek staat Bernsteins Halil, naar het Hebreeuwse woord voor fluit. Bernstein, zelf van Joodse afkomst, schreef deze indrukwekkende compositie voor fluit en orkest als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. De intense fluitsolo zoekt zijn weg tussen de tonale en atonale klanken, als een contrast tussen een levenslustige jongeman en zijn tragische zinloze dood.
Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

Concert Entree
Een uur voor aanvang van het concert wordt de Concert Entree gegeven door dr. Marcel Zwitser. Toegangskaarten zijn als aanvulling op de concertkaarten te bestellen bij de betreffende concertzalen en theaters.

Voorafgaand aan het concert wordt de toelichting uitgedeeld in de foyer. Wilt u deze nu alvast inzien, klik dan hier.

Wolfgang
In Enschede kunt u bij de uitvoering van het werk van Brahms - Symfonie nr. 1, gebruik maken van de WolfgangApp, voor meer achtergronden over de muziek.
Wilt u meer informatie over Wolfgang, klik dan hier.
 
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.