Compose & Connect - Mesopotamia

Compose & Connect - Mesopotamia

Ensemble Lite en Syrische musici

Syrische musici uit Enschede en musici van het Orkest van het Oosten delen zaterdag 21 april het podium in Cultureel Vulpunt het Tankstation. Het ensemble Lite van het OvhO vult een groot deel van de avond met aanstekelijke lichtklassieke en jazzy klanken en wereldmuziek. Syrische musici voeren samen met zeven OvhO-musici een korte nieuwe compositie uit, die tijdens twee gemeenschappelijke workshops is ontstaan. Het werk heeft als thema Mesopotamië en is een muzikale ontmoeting tussen oost en west, met Oriëntaalse en westerse klanken.

Dit concert is onderdeel van het project ‘Compose and Connect’ van OvhO-contrabassist Tim Nobel. Dit project legt door muziek nieuwe verbindingen tussen het Orkest van het Oosten en specifieke publieksgroepen. Deelnemers maken samen met professionele musici van het Orkest van het Oosten tijdens een aantal workshops een geheel nieuwe compositie.

Culturele rijkdom Midden-Oosten
Begin april ging een groep mensen, oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, aan de slag. Hieruit voort kwam het nieuwe muziekstuk met de titel ‘Mesopotamia’. De compositie is geïnspireerd op de culturele rijkdom van dit gebied in het Midden-Oosten. Op deze plek tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris zijn de oudste sporen van landbouw te vinden, de eerste bronstijd ontstond hier en het eerste schrift. Ook de kennis van wiskunde en astronomie van de Mesopotamiërs was hoog ontwikkeld.

Brug tussen Nederland en Syrië
Compose & Connect slaat een brug tussen Nederlanders en Syriërs. En niet alleen met muziek: voorafgaand aan het concert en in de pauze zijn er heerlijke Syrische hapjes verkrijgbaar.

OvhO LAB
Compose & Connect is een van de vier projecten uit het OvhO LAB: de kraamkamer voor innovatieve ideeën van het Orkest van het Oosten. Het orkest gaat hiermee verbindingen aan met nieuwe doelgroepen in Overijssel. Deze projecten worden mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie

Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.