Flor dirigeert Bruckners Derde
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Flor dirigeert Bruckners Derde

Dirigent: Claus Peter Flor
Cello: Quirine Viersen
Programma:
Joseph Haydn - Celloconcert nr. 1
Anton Bruckner - Symfonie nr. 3 (versie 1873)
 

De originele Bruckner
Geen componist zo onzeker als Anton Bruckner, jarenlang ontevreden schavend, schurend en knutselend aan zijn symfonieën. Vrijwel altijd hoor je ze in een latere, herziene versie. Maar wat waren nu de klanken en melodieën die Bruckner als eerste invielen bij het componeren van een nieuwe symfonie? In dit concert hoort u de oervorm van Bruckners Derde symfonie. Juist die oorspronkelijk noten laten zo prachtig horen hoe Bruckner, nog niet gehinderd door onzekerheid en zelfkritiek, zijn symfonische inspiratie de vrije loop liet.
 
‘Wagnersymfonie’
De Derde symfonie heeft wellicht de meest bijzondere ‘Urfassung’ van allemaal. Bruckner droeg het werk op aan Wagner en doorspekte het met Wagnercitaten, die hij in latere versies weer allemaal verwijderde. In zijn oorspronkelijke vorm is het echter een schitterende caleidoscoop van Wagneriaanse schoonheid, gevat in een monumentaal symfonisch bouwwerk. Dirigent is Claus Peter Flor, een bevlogen dirigent die de afgelopen jaren met een groot aantal succesvolle concerten een stevige band met Het Gelders Orkest heeft opgebouwd.
 
Het is niet enkel Bruckner die in dit programma klinkt. Zijn stadsgenoot - van een eeuw daarvoor - Haydn laat zich horen in zijn Celloconcert in C. Als solist treedt de internationaal gevierde Nederlandse cellovedette Quirine Viersen aan. Drie jaar geleden schitterde zij nog bij het Orkest van het Oosten in Elgars Celloconcert.

Voorafgaand aan het concert wordt de toelichting uitgedeeld in de foyer. Wilt u deze nu alvast inzien klik dan hier.

Concert Entree
Een uur voor aanvang van de concerten in Enschede en Arnhem wordt de Concert Entree gegeven door Bart de Graaf. Toegangskaarten zijn als aanvulling op de concertkaarten te bestellen bij het Wilminktheater en Musis.


Live uitzending
Het concert in Amsterdam wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.
 
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.