Hoorn in de hoofdrol

Hoorn in de hoofdrol

dirigent: Jasper de Waal
hoorn: Jasper de Waal
Programma:
F. Schubert - Ouvertüre C-Dur ("Im italienischen Stile")
W.A. Mozart - Hoornconcert Nr.3
L. Mozart - Sinfonia Pastorella
L. van Beethoven - Rondino in Es voor blazers en c'bas
L. van Beethoven - Symfonie nr.2 in D gr.t. op.36

Mozart, Beethoven, Schubert. Hun muziek staat al eeuwen bovenaan de klassieke hitlijsten. Logisch, want Mozarts melodieën zijn paradijselijk, Beethovens temperament is meeslepend en Schuberts charme onweerstaanbaar. Het Orkest van het Oosten en dirigent/solist Jasper de Waal laten dat horen  in een programma met bekende parels en frisse verrassingen.

 

De grootste verrassing is misschien wel solist en dirigent Jasper de Waal zelf. Hij was jarenlang solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest maar verliet die post om zich ook als dirigent te ontwikkelen. Sinds vijf jaar reist De Waal de wereld over als hoornsolist en dirigent. In dit programma komt zijn dubbeltalent breeduit aan bod. Special act: een solo op midwinterhoorn door De Waal zelf in Leopold Mozarts Sinfonia pastorella!

 

Toen Rossini hot was in Wenen dacht Schubert “wat hij kan, kan ik ook” en schreef een ouverture ‘in Italiaanse stijl’. Het werd geen Rossini maar een echte Schubert met een vleugje Italiaanse flair: zangerig en charmant. Mozart schreef zijn Derde Hoornconcert voor een goede vriend en gaf hem volop kans om als solist te schitteren. Helder en Briljant. Wie weet schreef Mozarts vader, Leopold, zijn Sinfonia pastorella met grote alphoornsolo’s wel voor dezelfde huisvriend en hoornist.

 

Na de pauze is Beethoven aan de beurt. Eerst met een elegant jeugdwerk voor acht blazers, alweer met prominente hoornpartijen. Zijn Tweede Symfonie schreef Beethoven tien jaar later op zijn 32e. De eerste tekenen van doofheid dienden zich aan, maar er is geen spoor van somberheid of angst te bekennen in dit werk. Wel humor en heel veel aanstekelijke energie.

 

Het programma en een korte toelichting bij het concert vindt u hier.

Hoorn in de hoofdrol
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.