Liederen van Schubert en Bruckner 5

Liederen van Schubert en Bruckner 5

dirigent: Ed Spanjaard
sopraan: Johannette Zomer
piano: Ed Spanjaard
Programma:
W.A. Mozart - La clemenza di Tito - Ouvertüre
F. Schubert - An Sylvia (orch. Anonymus) D891, opus 106/4
F. Schubert - Romanze uit 'Rosamunde, D797 opus 26
F. Schubert - Die Forelle (orch. Britten), D550 opus 32
W.A. Mozart - Ch'io mi scordi di te - Non temer
A. Bruckner - Symfonie nr. 5 in Bes gr.t.

Bruckner bouwde symfonieën als kathedralen, maar ook voor plattelandsdansjes is er een plek in het werk van deze vrome natuurbewonderaar. Bruckners muziek raakt hart en ziel, net als die van zijn landgenoten Mozart en Schubert. Zeker met zulke prominente vertolkers als Ed Spanjaard en Johannette Zomer.

 

Ed Spanjaard heette ooit ‘het best bewaarde dirigeergeheim van Nederland.’ Dat geheim is inmiddels volop onthuld. Maar in dit programma laat Spanjaard bovendien zijn grote pianistische kwaliteiten zien, en wel in Mozarts grote concertaria “Ch’io mi scordi di te” voor sopraan, piano en orkest!

Johannette Zomer wordt vergeleken met de legendarische Elly Ameling. Hoe dan ook, Schuberts liederen met orkest zijn iets bijzonders, en ook de concertaria’s van Mozart klinken niet zo vaak in de concertzaal. Meer nog dan in zijn opera’s, gooit Mozart hier alle mogelijkheden van de menselijke stem in de strijd. Mozart (geboren in Salzburg), Schubert (uit Wenen), Bruckner (uit Linz): een geniaal gezelschap en een schitterend Oostenrijks tableau.

 

De toelichting bij dit concert en de liedteksten worden uitgereikt in de foyer. Maar deze kunt u ook nu al lezen. Klik hier voor de toelichting en hier voor de liedteksten.

 

Concert Entree begint een uur voor aanvang van het concert en wordt gegeven door Marcel Zwitser.

 

Bij dit concert kunt u bij de uitvoering van de Symfonie nr. 5 gebruik maken van de WolfgangApp, voor meer achtergronden over de muziek. Wilt u meer informatie over Wolfgang, klik dan hier.

 

In oktober was Johannette Zomer te gast bij Podium Witteman. Daarin vertelt ze over haar carriere en 'muziek was er altijd'. U kunt het fragment bekijken door hier te klikken.  

Terugblik op Liederen van Schubert en Bruckner 5
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.