Prokofjevs Derde Pianoconcert en Tsjaikovski Vijf - geannuleerd
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Prokofjevs Derde Pianoconcert en Tsjaikovski Vijf - geannuleerd

Dirigent: Tung-Chieh Chuang
Piano: Anna Vinnitskaya
Programma:
Anatoli Ljadov - Het betoverde meer
Sergej Prokofjev - Pianoconcert nr. 3
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Symfonie nr. 5
 

Klavierleeuwin
‘Een ware leeuwin achter de toetsen die moeiteloos de ene na de andere pagina met de moeilijkste noten verslindt,’ zo typeerde de Amerikaanse pers onlangs de Russische pianiste Anna Vinnitskaya. Ze komt heel wat lastige pagina’s tegen in het virtuoze Derde pianoconcert van Prokofjev. Wel muziek van een ongekende schoonheid waarin de componist zich van zijn romantische kant laat zien. Hoe kan het ook anders, geschreven tijdens een zonnige zomerse vakantie in Bretagne, geïnspireerd door een ontluikende liefde. Toch is het ook een prikkelend pianoconcert, waarin Prokofjev bewijst al stevig in de twintigste eeuw te staan.
 
Overweldigende klankbelevenis
Het orkest staat in dit programma onder leiding van Tung-Chieh Chuang, een aanstormend dirigeertalent uit Taiwan. Deze winnaar van het befaamde Malko Concours voor dirigenten in 2015 kreeg superlatieven als ‘soevereine leiderskwaliteiten’ en ‘overweldigende klankbelevenis’ in zijn recensies. Met de Vijfde symfonie van Tsjaikovski besluit hij dit Russische concert in onvervalste romantiek. Als je iets een overweldigende klankbelevenis kunt noemen, dan is het wel deze symfonie. Eén prachtige melodie laat Tsjaikovski als leidraad door alle delen klinken, beginnend als een sombere treurmars, culminerend in een juichend triomfantelijke fanfare. Het is een schitterend besluit van dit geheel Russisch getinte concert, dat begint met een mooi symfonisch kleinood van Tsjaikovski’s tijdgenoot Ljadov. Het Betoverde meer is een schitterend sfeerbeeld van een denkbeeldig geheimzinnig meer verscholen in het uitgestrekte Russische Taiga woud.

Concert Entree
Een uur voor aanvang van het concert wordt de Concert Entree gegeven door Wouter Schmidt. Toegangskaarten zijn als aanvulling op de concertkaarten te bestellen bij de betreffende concertzalen en theaters.

Wolfgang
In Enschede kunt u bij de uitvoering van het werk van Tsjaikovski - Symfonie nr. 5, gebruik maken van de WolfgangApp, voor meer achtergronden over de muziek.
Wilt u meer informatie over Wolfgang, klik dan hier.
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.