Slotgrachtconcert - UITVERKOCHT
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Slotgrachtconcert - UITVERKOCHT

uitsluitend toegang met toegangskaart - er zijn GEEN kaarten meer te koop.
Dirigent: Jamie Philips
Presentator: Eric Robillard  
Programma:
Beethoven - Egmont-ouverture
Saint-Saëns - Danse macabre
Butterworth - A Shropshire Lad
Dvorák - Slavische dansen nr. 1 en 2
Elgar - Suite nr. 1 uit The Wand of Youth
Vaughan-Williams - Ouverture ‘The Wasps’
Smetana - De Moldau
 

LET OP: uitsluitend toegang met toegangskaart; GEEN kaartverkoop bij toegangshek.


Een openluchtconcert op een van de mooiste plekken in het IJssellandschap: kasteel De Haere is op zaterdagavond 24 augustus het decor voor een sfeervol zomeravondconcert door het Orkest van het Oosten. Wegdromen, meezingen of picknicken begeleid door klassieke klanken: een mooie mix voor een onvergetelijke avond. Het jonge Britse dirigeertalent Jamie Philips en presentator Eric Robillard leiden orkest en publiek door een programma met veel knipogen naar de natuur en de omgeving.


Jamie Philips neemt een muzikaal portret van zijn eigen favoriete Engelse landschap mee: het idyllische Shropshire, in 1911 gecomponeerd door zijn landgenoot George Butterworth. Uitbundiger is het eerbetoon dat Antonin Dvorák in twee Slavische Dansen aan de folklore van zijn Tsjechische vaderland bracht.

Een beetje spookachtig wordt het als de soloviool in de Danse Macabre van Saint-Saëns de skeletten uitnodigt voor een nachtelijk dansje op een kerkhof. Veel vrolijker geesten roept Edward Elgar op in een paar korte jeugdwerkjes, getiteld ‘Feeën en reuzen’, ‘Zomerdans’ en ‘Vrolijke fluiters’. Hoewel het tijdens een picknick niet prettig is om door wespen gestoord te worden, is Ouverture ‘De wespen’ van de Brit Vaughan Williams beslist een stuk om vrolijk van te worden.

Littekens uit oorlogstijd
Het IJssellandschap mag er dan idyllisch bij liggen, maar wie goed om zich heen kijkt ziet ook nog de littekens uit oorlogstijd, zoals de IJssellinie. Van alle grote componisten was Beethoven waarschijnlijk degene die het allersterkst gefascineerd was door thema’s als vrijheid en verzet (denk o.a. aan zijn ’Alle Menschen werden Brüder’,  het Europese volkslied). Het orkest speelt Beethovens Ouverture Egmont: een portret van Graaf Egmont die zich tegen de Spaanse bezetter verzet en zijn leven geeft voor de onafhankelijkheid van de Lage Landen.
 
De rivier
Tot slot van het concert klinkt Smetana’s ‘De Moldau’. Hoewel dit portret van Tsjechiës grootste rivier een van de bekendste klassiekers aller tijden is, heeft de Moldau vast nog nooit zo geklonken als op De Haere, met die andere grote stroom op een paar honderd meter afstand: de IJssel.
 
IJssellandschap
Het Slotgrachtconcert wordt georganiseerd door Stichting IJssellandschap. IJssellandschap beheert, ontwikkelt en beschermt 4300 ha natuur en cultuurgrond in en rond Deventer. Volgens goed rentmeesterschap hebben zij de bezittingen in de loop der tijd laten groeien en ontwikkeld ten behoeve van stad én land. Dit met hart voor het verleden, oor voor het heden en oog op de toekomst. Zodat inwoners van stad en land er heerlijk kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Ruimte voor toegewijd en toekomstgericht IJssellandschap. Meer informatie over Landgoed de Haere lees je op de website van IJssellandschap

Programma
LET OP: uitsluitend toegang met toegangskaart; GEEN kaartverkoop bij toegangshek.

Weiland open vanaf 18.00 uur.
Concert Orkest van het Oosten 20.30 - 22.00 uur
Tussendoor is er gelegenheid een bezoek te brengen aan de IJssellinie-bunkers (toegang € 2,50)

Locatie
Landgoed De Haere
Haereweg 4
8121 PJ  Olst


Logo IJssellandschap - Slotgrachtconcert

Het Slotgrachtconcert wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Olst-Wijhe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.