The Planets met Vincent Icke

The Planets met Vincent Icke

De ware harmonie der sferen
Vincent Icke - Hoogleraar theoretische sterrenkunde en kosmologie
Orkest van het Oosten i.s.m. Het Gelders Orkest
‘Planeet’ betekent ‘dwaalster’ – een helder licht dat niet op een vaste plek aan de hemel staat. Daardoor lijken planeten magische verschijnselen. Sinds de uitvinding van de telescoop en ruimtesondes weten wij hoe de planeten er echt uitzien. Dat maakt ze niet minder magisch: eerder meer, omdat wij nu hun ware schoonheid kunnen bewonderen.
 
Professor dr. Vincent Icke, hoogleraar Theoretische Astrofysica aan Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam geeft een unieke kijk op de planeten in ons heelal. Wetenschappelijke wetenswaardigheden over de kosmos worden gecombineerd met de muzikale visie van componist Holst. Voorafgaand aan elk van de zeven Holst-planeten laat het orkest eerst het bijbehorende centrale thema horen, waarna Vincent Icke de genoemde planeet te voorschijn tovert. Ten slotte onthult hij dat planeet Aarde bestaat dankzij een echte kosmische harmonie.
 
Niet gehinderd door enige astronomische kennis componeerde Gustav Holst tussen 1913 en 1916 zeven portretten van de planeten in ons heelal. Zeven? Ja, de Aarde liet hij buiten beschouwing en Pluto was destijds nog niet ontdekt. Elk deel is een kort toongedicht gebaseerd op het door Holst veronderstelde karakter van de planeet en de invloed ervan op de mens; ‘Venus, the bringer of peace’,  ‘Uranus, the Magician’ en de bekendste ‘Mars, the bringer of war’.
 
In hoeverre zat Holst op het juiste spoor? Heeft hij de karakters op de juiste wijze weten te treffen? Wat weten we tegenwoordig eigenlijk van de planeten? Vincent Icke geeft tussen de muziekdelen door micro-colleges over het heelal en vertoont indrukwekkende beelden zoals u die nog nooit heeft gezien.
 
Vincent Icke is astrofysicus, kunstenaar, ontwerper en publicist. Om wetenschap voor iedereen begrijpelijk te maken, werkte Vincent Icke mee aan tal van radio- en televisieprogramma's (o.a. Nieuwsuur en De Wereld Draait Door) en publiceert hij in dag- en weekbladen en populair wetenschappelijke boeken. Met veel passie spreekt en toont hij ons het heelal en de sterrenkunde op een toegankelijke wijze. Als kunstenaar trakteert hij u deze avond op schitterende beelden.

Liever The Planets integraal beluisteren? Kom dan naar het concert op 5 mei. Koop uw kaarten via deze link
Vincent Icke over de uitbreiding van het heelal
Vincent Icke bij DWDD
Vincent Icke in The Planets met het Orkest van het Oosten
Compilatie Vincent Icke in The Planets met OvhO en HGO
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.