Tsjaikovski, Wagner en Bartók
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Tsjaikovski, Wagner en Bartók

Kelly Gods lofzang op de verboden liefde
Dirigent: Ben Glassberg
Sopraan: Kelly God
i.s.m. Het Gelders Orkest                          
Programma:
Pjotr Tsjaikovski - Fantasieouverture ‘Romeo en Julia’
Richard Wagner - Wesendonck-Lieder
Béla Bartók - Concert voor orkest
 

Ben ‘young rising star’ Glassberg staat voor het eerst op de bok bij ons orkest. Hij verbijsterde de muzikale wereld toen hij bij het concours voor jonge dirigenten in Besançon de publieks-, orkest- én juryprijs won. Het resultaat: de bijnaam ‘Big Ben’. “Werkelijk begaafd met een glanzende carrière in het vooruitzicht” was het commentaar van de jury. Ben Glassberg dirigeert een programma met verboden liefde als thema. Het begint met het beroemdste verboden liefdespaar aller tijden: Romeo en Julia. U hoort het in de versie van Tsjaikovski. Juist hij, die zijn homoseksuele gevoelens in het negentiende-eeuwse Rusland angstvallig verborgen moest houden, kende de verboden liefde maar al te goed. Het maakt zijn symfonisch gedicht over de geliefden des te indringender.
 
Wagnerspecialist Kelly God
Ook Wagner kende de verboden liefde van dichtbij. Het is een onderwerp in veel van zijn opera’s zoals Tannhäuser en Tristan und Isolde. Maar het meest persoonlijk bezingt hij het wel in de liederen die hij maakte op tekst van Mathilde Wesendonck. Hoewel beiden getrouwd, hadden ze enige tijd een innige verhouding waarin beider harten verbonden waren in muziek en literatuur. Deze uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagner-specialist Kelly God overtuigend in zich verenigt. “Zij zingt prachtig droomachtig met een indrukwekkende dictie en expressiviteit”, aldus Opera Nederland over haar vertolking van de Wesendonck-Lieder.
En Bartók? Zijn grootste liefde, de muziek, was bestempeld als ‘entartet’ en daarom verboden in Nazi-Europa. Als vluchteling kwam hij berooid en ziek in Amerika aan, waar hij enkele jaren voor zijn dood het Concert voor Orkest als één van zijn laatste grote orkestwerken componeerde.

Het concert in de Deventer Schouwburg valt binnen het Theaterweekend. 

Concert Entree begint een uur voor aanvang van het concert en wordt gegeven door Kees Wisse.

De toelichting inclusief de liedteksten worden voorafgaand aan het concert uitgedeeld in de foyer. Wil u deze nu alvast lezen, klik dan hier voor de tekst van de toelichting en hier voor de liedteksten.

In Enschede en Deventer kunt u bij de uitvoering van het werk van Béla Bartók - Concert voor orkest, gebruik maken van de WolfgangApp, voor meer achtergronden over de muziek.
Wilt u meer informatie over Wolfgang, klik dan hier.

 
Promo - Tsjaikovski, Wagner en Bartók
Kelly God nodigt u uit voor het concert
OvhO Michael Rein over zijn viool
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.