Vioolconcert Tsjaikovski
Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.

Vioolconcert Tsjaikovski

dirigent: Ed Spanjaard
viool: Carla De Kleuver - Leurs
harp: Miriam Overlach
Programma:
W. Bulsink - Spelingen, voor harp en orkest
P.I. Tsjaikovski - Vioolconcert in D gr.t. op.35
D. Sjostakovitsj - Symfonie nr.9

Meeslepende melancholie en duizelingwekkende uitbundigheid: in weinig werken liggen ze zo dicht bij elkaar als in Tsjaikovski’s kleurrijke vioolconcert. Sjostakovitsj gaat in zijn Negende Symfonie  vooral lichtvoetig te werk, vol optimisme na de net beëindigde Tweede Wereldoorlog. Tsjaikovski schreef met het vioolconcert één van zijn mooiste werken; Sjostakovitsj houdt het in zijn Negende symfonie kort, vrolijk en ‘klassiek.’

Een programma met twee grandioze Russen en een sterk Nederlands accent. Carla Leurs, concertmeester van het Orkest van het Oosten, soleert in Tsjaikovski en harpiste Miriam Overlach speelt een nieuw werk van Wilbert Bulsink. De componist zei hierover: ‘Het wordt een stuk waarin de harp als een nieuw instrument wordt behandeld. Bij harp denken veel mensen aan romantiek en engelen; prachtige arpeggio’s en andere zoete klanken. Dat er veel meer mogelijk is, wil ik in dit stuk laten horen.’

Spelingen
Tijdens het compositieproces voor Spelingen diepte Bulsink in nauwe samenwerking met harpsoliste Miriam Overlach nieuwe en ongewone harptechnieken uit. De titel verwijst naar verschillen in stemming, het vinden van mogelijkheden tot beweeglijkheid, en de speelse omgang met nieuw klankmateriaal. Spelingen neemt een aantal speciale door Miriam Overlach gevonden harpklanken onder de loep: het spelen van melodieën met hele hoge flageolettonen of met een natte spons of virtuoze glissandi met een doek tussen de snaren. En uiteindelijk komt ook de ‘gewone‘ harpklank aan bod.

Bulsink weet al deze verschillende nieuwe harptechnieken te combineren tot een spannend verhaal voor harp en orkest waarbij de solist het orkest steeds opnieuw uitdaagt tot andere nieuwe, ongewone of juist overbekende klanken. Het orkest antwoordt, contrasteert en schaduwt deze reis door een nieuwe harpwereld van heel erg zacht naar zeer bruut en luid. In aanloop naar de première in april 2018 kreeg Miriam dagelijks nieuwe schetsen op haar lessenaar. Het feit dat Miriam en Wilbert een stel vormen gaf de mogelijkheid ideeën meteen uit te proberen, verder te ontwikkelen, te verwerpen of tegenvoorstellen in te brengen en elkaar wederzijds te inspireren.

Lees ook het artikel over Ed Spanjaard en Wilbert Bulsink.

Concert Entree begint een uur voor aanvang van het concert en wordt gegeven door Ben Coelman.

De toelichting wordt uitgereikt in de foyer. Wilt u deze nu al lezen, klik  dan hier.

Bij dit concert kunt u bij de uitvoering van Symfonie nr. 9 gebruik maken van de WolfgangApp, voor meer achtergronden over de muziek. Wilt u meer informatie over Wolfgang, klik dan hier.

Het werk 'Spelingen voor harp en orkest' is mede tot stand gekomen met een subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

Tsjaikovski's Vioolconcert: een van de lievelingsconcerten van Carla Leurs
Terugblik op Bulsink, Tsjaikovski en Sjostakovitsj
Het verhaal van Sjostakovitsj' fagotsolo in nr. 9
SPELINGEN - new harp concerto by Wilbert Bulsink, written for Miriam Overlach
Deel deze pagina via:
Pers- en mediarelaties vinden hier meer informatie
X Akkoord
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.